Færøyene: Saharawienes ønsker må respekteres forut for oljeleting
Færøyenes regjering la 2. februar 2009 ut en melding på sine nettsider
Publisert 02. juli 2014


Teksten nedenfor ble 2. feb 2009 lagt ut på nettsidene til Færøyenes regjering.

Norsk oversettelse av Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Den færøyske utenrikspolitikken bygger på ideen om at enighet og samarbeid skal være mellom verdens nasjoner. De er likestilte og skal vise respekt for hverandre.

FNs ledende mål er å sikre fred og trygghet i verden. Det færøyske landstyre (regjering) anerkjenner betydningen av forsøkene å sikre verdens nasjoner likestilte rettigheter til å utføre sin rett til selv å ta avgjørelser.

FN anerkjenner at folket i Vest Sahara har rett til selv å styre, og landstyret støtter ønskene om også å få utføre denne retten.

Landstyret støtter resolusjonene om at naturressursene kun skal utvinnes, hvis dette er i tråd med folkets vilje i Vest-Sahara."
Uttanríkispolitikkur Føroya byggir á hugsjónina um, at samljóð og samstarv skal vera millum heimsins tjóðir. Tær eru javnar í metum og skulu sýna virðing og hóvsemi sínámillum.

Fremsta endamál Sameindu Tjóða er at tryggja heiminum frið og tryggleika. Føroya landsstýri viðurkennir týdningin av áhaldandi royndunum at tryggja heimsins tjóðum javnbjóðis rætt at útinna sjálvsavgerðarrætt sín.

Sameindu Tjóðir viðurkenna, at fólkið í Vestursahara hevur rætt at skipa seg sjálvt, og landsstýrið stuðlar ynskjum teirra at fremja henda rætt í verki.

Landsstýrið stuðlar samtyktunum um, at náttúrutilfeingi bert skal útvinnast, um hetta er í tráð við fólksins vilja í Vestursahara.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021