Færøyene: Saharawienes ønsker må respekteres forut for oljeleting
Færøyenes regjering la 2. februar 2009 ut en melding på sine nettsider
Publisert 02. juli 2014


Teksten nedenfor ble 2. feb 2009 lagt ut på nettsidene til Færøyenes regjering.

Norsk oversettelse av Støttekomiteen for Vest-Sahara.

"Den færøyske utenrikspolitikken bygger på ideen om at enighet og samarbeid skal være mellom verdens nasjoner. De er likestilte og skal vise respekt for hverandre.

FNs ledende mål er å sikre fred og trygghet i verden. Det færøyske landstyre (regjering) anerkjenner betydningen av forsøkene å sikre verdens nasjoner likestilte rettigheter til å utføre sin rett til selv å ta avgjørelser.

FN anerkjenner at folket i Vest Sahara har rett til selv å styre, og landstyret støtter ønskene om også å få utføre denne retten.

Landstyret støtter resolusjonene om at naturressursene kun skal utvinnes, hvis dette er i tråd med folkets vilje i Vest-Sahara."
Uttanríkispolitikkur Føroya byggir á hugsjónina um, at samljóð og samstarv skal vera millum heimsins tjóðir. Tær eru javnar í metum og skulu sýna virðing og hóvsemi sínámillum.

Fremsta endamál Sameindu Tjóða er at tryggja heiminum frið og tryggleika. Føroya landsstýri viðurkennir týdningin av áhaldandi royndunum at tryggja heimsins tjóðum javnbjóðis rætt at útinna sjálvsavgerðarrætt sín.

Sameindu Tjóðir viðurkenna, at fólkið í Vestursahara hevur rætt at skipa seg sjálvt, og landsstýrið stuðlar ynskjum teirra at fremja henda rætt í verki.

Landsstýrið stuðlar samtyktunum um, at náttúrutilfeingi bert skal útvinnast, um hetta er í tráð við fólksins vilja í Vestursahara.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022