"Trist med norske flagg i vårt land"
Article image

Innlegg av Asria Taleb Mohamed på Dagsavisen.no i dag om de norskflaggete oljeleveransene inn til okkuperte Vest-Sahara.

Publisert 25. juni 2014Av Asria Taleb Mohamed
Publisert i Dagsavisen.no, 25. juli 2014. 

I helgen skrev Dagsavisen at norskflaggete fartøy frakter olje inn i okkuperte Vest-Sahara, mitt hjemland. Uten oljeleveransene fra disse «norske» skipene ville den marokkanske okkupasjonen vært umulig å opprettholde.

Jeg anser Norge for å være mitt andre hjemland. Det gjør meg oppriktig glad å se nordmenn veive med sitt flagg på 17. mai eller på frigjøringsdagen gjør meg glad. Men feiringen av frihet gir meg også en liten bismak av sjalusi. Å vise mitt eget flagg i mitt eget land er strengt forbudt. Mitt land er okkupert. Drømmen til det mitt folk er å en dag få bære vårt eget flagg i vårt eget land, slik nordmenn gjør i Norge. Marokko nekter oss denne retten.

Mens jeg selv er født og oppvokst i eksil, plyndres mitt land tomt for naturressurser. Verdens lengste samlebånd transporterer fosfatstein fra gruver i innlandet ut til kysten. Hundrevis av fiskebåter tømmer farvannene våre for fisk. Titusenvis av marokkanske soldater utstasjonert rundt i territoriet. En stor del av dem overvåker verdens lengste fungerende forsvarsverk: en 2200 kilometer lang mur de har bygget gjennom Vest-Sahara.

Alt dette er drevet på olje.

Nesten all denne oljen er fraktet inn i Vest-Sahara på svenske båter som seiler under norske flagg i masta.

Dagsavisens oppslag viser hvorfor holdningen fra norske myndigheter er så god. De siste norske regjeringene har sagt at man ikke vil gi inntrykk av at man støtter den marokkanske anneksjonen av Vest-Sahara, og at man derfor fraråder norsk næringsliv å operere der. Det norske folk bør vite at vi saharawier er svært glade for disse uttalelsene. Vi vil ikke ha det marokkanske næringslivet der - og heller ikke det norske. Vi vil ikke at de skal operere i territoriet og støtte opp under den marokkanske okkupasjonen. Jeg vil få takke norske Regjeringen å være så tydelig i saken.

Det norske flagget, som jeg tenker på som et symbol nordmenns frihet, bør ikke brukes av norsk shippingbransje for å undergrave friheten til oss saharawier.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022