Ny rapport avdekker hvor fiskeolja tok veien
Article image
Etter at den norske importen av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara stoppet i 2010, er handelen ført videre av Agder-rederiet Gezina. Nå shipper de olja til Frankrike, viser ny rapport fra Støttekomiteen.
Publisert 08. mai 2014


Støttekomiteen for Vest-Sahara lanserte i dag en ny rapport i Bergen.

Rapporten "Occupation and Omega 3" dokumenterer hva som skjedde etter at eksporten av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara til Norge tok slutt i 2010. Mens importøren til Norge skal ha stoppet å importere fra Vest-Sahara, finner nå istedet fiskeoljen veien til Frankrike. Dette skjer ombord på skipene til nøyaktig det samme rederiet som tidligere, Gezina/Brøvig fra Farsund.

Det kommer også fram hvor omfattende den norske involveringen tidligere var. På det meste skal 86% av all fiskeolje fra Marokko/Vest-Sahara ha gått til Norge.

Rapporten ble også lagt fram i rederiets hjemby Farsund i går.

Last ned rapporten her.

Occupation and Omega3 (2014)


Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022