Ny rapport avdekker hvor fiskeolja tok veien
Article image
Etter at den norske importen av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara stoppet i 2010, er handelen ført videre av Agder-rederiet Gezina. Nå shipper de olja til Frankrike, viser ny rapport fra Støttekomiteen.
Publisert 08. mai 2014


Støttekomiteen for Vest-Sahara lanserte i dag en ny rapport i Bergen.

Rapporten "Occupation and Omega 3" dokumenterer hva som skjedde etter at eksporten av fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara til Norge tok slutt i 2010. Mens importøren til Norge skal ha stoppet å importere fra Vest-Sahara, finner nå istedet fiskeoljen veien til Frankrike. Dette skjer ombord på skipene til nøyaktig det samme rederiet som tidligere, Gezina/Brøvig fra Farsund.

Det kommer også fram hvor omfattende den norske involveringen tidligere var. På det meste skal 86% av all fiskeolje fra Marokko/Vest-Sahara ha gått til Norge.

Rapporten ble også lagt fram i rederiets hjemby Farsund i går.

Last ned rapporten her.

Occupation and Omega3 (2014)


Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021