Ytterligere en norsk gruppe utvist
Article image

For fjerde gang på tre uker - og andre gang i dag - er en norsk delegasjon utvist fra Vest-Sahara eller Sør-Marokko av marokkansk politi. Denne gangen var det tre representanter for studentorganisasjonen SAIH.

Publisert 05. mai 2014

Bildet ovenfor kan brukes fritt. Klikk på fotoet for høytoppløselig versjon. Fra venstre: Almaz Asfaha, Eva Lien, Vilde Kjerkol. 

Vilde Kjerkol fra Steinkjer, Almaz Asfaha fra Oslo og Eva Lien fra Oslo, alle fra organisasjonen SAIH, ble i dag, 5 mai, stoppet av marokkansk politi inne i okkuperte Vest-Sahara. Gruppen hadde akkurat ankommet territoriet da de ble tatt til siden og passene konfiskert. Deretter ble de satt i en politibil og utvist fra territoriet. 

Klokken 1430 snakket Støttekomiteen med gruppen.

"Vi blir nå satt i en bil og beordret til å forlate området. Politiet sa til oss at vi ikke fikk besøke El Aaiun", forklarte Kjerkol på telefon.

"Politiet forklarte oss at vi skal ha oppgitt feil informasjon på flyplassen i Marrakech da vi sa at vi var turister", forklarer hun. 

Gruppen skulle bo hjemme hos saharawier i de okkuperte områdene for å lære mer om okkupasjonen. Særlig skulle de tre intervjue saharawier om menneskerettighetene i territoriet og om Marokkos folkerettsstridige oljeleting i Vest-Sahara. Marokko planlegger å bore etter olje i Vest-Sahara i oktober.

Etter å ha blitt tatt hånd om av politiet, ble de satt i en politibil og kjørt i retning den marokkanske kystbyen Agadir. 

Dette er den fjerde norske delegasjonen som er blitt utvist fra okkuperte Vest-Sahara eller Sør-Marokko de siste to ukene. En norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april. I helgen ble styreleder av Støtekomiteen for Vest-Sahara utvist fra Sør-Marokko. I tillegg ble en fjerde gruppe satt i hotellarrest i april. Og tidligere i dag ble en en norsk gruppe i Vest-Sahara tatt av marokkansk politi. Den andre gruppen besto blant annet av nestlederen av Arbeiderpartiet i Bergen.

I sin rapport til FNs Sikkerhetsråd i april i år, ytrer FNs Generalsekretær sin bekymring over forholdene i territoriet, med “arrests without warrants, cruel, inhuman and degrading treatment in detention, limitations on family and advocate access to detainees, confessions extracted under torture, violation of the right to a fair trial, conditions that may amount to enforced disappearance and infringement of the rights of freedom of speech, association and assembly.” Ved hjelp av sin allierte Frankrike, lyktes Marokko å forhindre at FNs tropper i Vest-Sahara kan rapportere på overgrepene i territoriet. På grunn av alliansen mellom Marokko og Frankrike, er FN-operasjonen i Vest-Sahara den eneste i verden opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på mennekerettighetsovergrep.

Tirsdag i forrige uke vedtok FNs Sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet.

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024