Ytterligere en norsk gruppe utvist
Article image

For fjerde gang på tre uker - og andre gang i dag - er en norsk delegasjon utvist fra Vest-Sahara eller Sør-Marokko av marokkansk politi. Denne gangen var det tre representanter for studentorganisasjonen SAIH.

Publisert 05. mai 2014

Bildet ovenfor kan brukes fritt. Klikk på fotoet for høytoppløselig versjon. Fra venstre: Almaz Asfaha, Eva Lien, Vilde Kjerkol. 

Vilde Kjerkol fra Steinkjer, Almaz Asfaha fra Oslo og Eva Lien fra Oslo, alle fra organisasjonen SAIH, ble i dag, 5 mai, stoppet av marokkansk politi inne i okkuperte Vest-Sahara. Gruppen hadde akkurat ankommet territoriet da de ble tatt til siden og passene konfiskert. Deretter ble de satt i en politibil og utvist fra territoriet. 

Klokken 1430 snakket Støttekomiteen med gruppen.

"Vi blir nå satt i en bil og beordret til å forlate området. Politiet sa til oss at vi ikke fikk besøke El Aaiun", forklarte Kjerkol på telefon.

"Politiet forklarte oss at vi skal ha oppgitt feil informasjon på flyplassen i Marrakech da vi sa at vi var turister", forklarer hun. 

Gruppen skulle bo hjemme hos saharawier i de okkuperte områdene for å lære mer om okkupasjonen. Særlig skulle de tre intervjue saharawier om menneskerettighetene i territoriet og om Marokkos folkerettsstridige oljeleting i Vest-Sahara. Marokko planlegger å bore etter olje i Vest-Sahara i oktober.

Etter å ha blitt tatt hånd om av politiet, ble de satt i en politibil og kjørt i retning den marokkanske kystbyen Agadir. 

Dette er den fjerde norske delegasjonen som er blitt utvist fra okkuperte Vest-Sahara eller Sør-Marokko de siste to ukene. En norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april. I helgen ble styreleder av Støtekomiteen for Vest-Sahara utvist fra Sør-Marokko. I tillegg ble en fjerde gruppe satt i hotellarrest i april. Og tidligere i dag ble en en norsk gruppe i Vest-Sahara tatt av marokkansk politi. Den andre gruppen besto blant annet av nestlederen av Arbeiderpartiet i Bergen.

I sin rapport til FNs Sikkerhetsråd i april i år, ytrer FNs Generalsekretær sin bekymring over forholdene i territoriet, med “arrests without warrants, cruel, inhuman and degrading treatment in detention, limitations on family and advocate access to detainees, confessions extracted under torture, violation of the right to a fair trial, conditions that may amount to enforced disappearance and infringement of the rights of freedom of speech, association and assembly.” Ved hjelp av sin allierte Frankrike, lyktes Marokko å forhindre at FNs tropper i Vest-Sahara kan rapportere på overgrepene i territoriet. På grunn av alliansen mellom Marokko og Frankrike, er FN-operasjonen i Vest-Sahara den eneste i verden opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på mennekerettighetsovergrep.

Tirsdag i forrige uke vedtok FNs Sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022