Fire nordmenn kastet ut av Vest-Sahara
Article image

Fire nordmenn med tilknytning til Bergen ble kl. 1300 kastet ut av okkuperte Vest-Sahara. Blant de utviste er nestlederen i Bergen Arbeiderparti.

Publisert 05. mai 2014

Bildet ovenfor, fra venstre: Natalie Milde, Dan Marius Svendsen, Rasmus Laupsa Rasmussen og Lone Lunemann Jørgensen. Klikk på bildet for høy oppløsning. Kan brukes fritt. 

"Nå er vi snart ved checkpointen utenfor byen", skrev Rasmussen til Støttekomiteen på en SMS kl. 1305 i dag. "De var ti menn som sto rundt oss og ropte til oss", skrev han.

Gruppen ankom de okkuperte områdene i morges, 5. mai, og ble stoppet av politiet etter en halvtimes tid. "Persona non grata", fikk de vite at de var, ifølge Ramussen, som er nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen.

Klokken 1400 var politibilen fyllt med bensin, og gruppen hadde fått beskjed at de var på vei nordover mot Agadir. 

"Det er grådig ubehagelig å ha så mye politi rundt seg, som roper strengt til oss på et språk vi ikke forstår", sa Rasmussen til Bergens Tidende i dag. 

De fire skulle intervjue saharawier om menneskerettighetene i territoriet og om Marokkos folkerettsstridige oljeleting i Vest-Sahara. Marokko planlegger å bore etter olje i Vest-Sahara i oktober.

Dette er den tredje norske delegasjonen som er blitt utvist fra okkuperte Vest-Sahara eller Sør-Marokko de siste to ukene. En norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april. I helgen ble styreleder av Støtekomiteen for Vest-Sahara utvist fra Sør-Marokko. I tillegg ble en fjerde gruppe satt i hotellarrest i april. 

I sin rapport til FNs Sikkerhetsråd i april i år, ytrer FNs Generalsekretær sin bekymring over forholdene i territoriet, med “arrests without warrants, cruel, inhuman and degrading treatment in detention, limitations on family and advocate access to detainees, confessions extracted under torture, violation of the right to a fair trial, conditions that may amount to enforced disappearance and infringement of the rights of freedom of speech, association and assembly.” Ved hjelp av sin allierte Frankrike, lyktes Marokko å forhindre at FNs tropper i Vest-Sahara kan rapportere på overgrepene i området. På grunn av alliansen mellom Marokko og Frankrike, er FN-operasjonen i Vest-Sahara den eneste i verden opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på mennekerettighetsovergrep. 

Tirsdag i forrige uke vedtok FNs Sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet. 

Gruppen består av 
Lone Lunemann Jørgensen, 25 år, fra Nord-Troms, bor og studerer i Bergen.
Natalie Milde, 21 år, født og oppvokst i Bergen.
Dan Marius Svendsen, 27 år, fra Lyngdal, bor og jobber i Bergen
Rasmus Laupsa Rasmussen, 27 år, født og oppvokst i Bergen. 

Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024