Støttekomite-styreleder kastet ut av Sør-Marokko
Article image

Styrelederen av Støttekomiteen for Vest-Sahara ble fredag ettermiddag beordret av marokkansk politi om å forlate Sør-Marokko.

Publisert 02. mai 2014

Norske Magnhild Bøgseth (25) og polske Jakub Skrzypczyk (27) har de siste dagene vært i okkuperte Vest-Sahara og i Sør-Marokko med formål å intervjue saharawier om menneskerettighetssituasjonen for saharawier og om den folkerettsstridige oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara. 

Fredag 2. april kl. 1700 norsk tid ble de stoppet av politiet i byen Tan Tan, og beordret til å forlate byen: "Det er to sivile politimenn som forteller at vi må forlate byen umiddelbart. De insisterer også på at vi må overlate telefonene våre til dem, og forbyr oss å snakke i telefonen", sier Bøgseth på telefon fra Sør-Marokko.

Femti minutter senere ble Bøgseth tvunget inn i en buss på vei ut av TanTan.

"Han vrei meg i hånda på vei inn i bussen, og dyttet oss inn med makt", skrev Bøgseth i en SMS til Støttekomiteen kl. 1750. Reisefølget Jakub hadde da blitt "dyttet inn med makt av 6-7 politimenn", ifølge Bøgseth. Gruppen politimenn er på bildet nedenfor (klikk for høytoppløselig versjon).

Dette er andre gang på få dager sivilkledt marokkansk politi trakasserer den to personer store delegasjonen.

 

tantan_police_300.jpg

30.april, ble de plassert på hotellet i Vest-Saharas hovedstad, og nektet å forlate bygningen. 

"Da visste politiet hvem vi hadde planlagt å møte. Politiet har åpenbart kontroll på hva som blir sagt på telefonene her", sier Bøgseth på telefon fra Marokko. Den kvelden skulle de møte den saharawiske aktivisten Metou Dambar som besøkte Norge i april. Dambars bror ble drept i 2010, og er en svært uttalt kritiker av den marokkanske okkupasjonen. En sivilkledd politimann som nektet å identifisere seg konfiskerte da passene deres en hel dag. 

I 2012 ble Bøgseth kastet ut av en by i Sør-Marokko da hun skulle besøke familien til en menneskerettighetsaktivist, Naama Asfari. Sistnevnte ble siden dømt til 35 år i fengsel for et lovbrudd han ikke kan ba begått - ettersom han satt i fengsel på tidspunktet han skal ha begått overgrep på utsiden av fengselet. 

Tirsdag denne uken vedtok FNs Sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet. 

En annen norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april. 

Bildet av Bøgseth kan også lastes ned her. Bildene i denne saken kan brukes fritt.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022