Støttekomite-styreleder kastet ut av Sør-Marokko
Article image
Styrelederen av Støttekomiteen for Vest-Sahara ble fredag ettermiddag beordret av marokkansk politi om å forlate Sør-Marokko.
Publisert 02. mai 2014


Norske Magnhild Bøgseth (25) og polske Jakub Skrzypczyk (27) har de siste dagene vært i okkuperte Vest-Sahara og i Sør-Marokko med formål å intervjue saharawier om menneskerettighetssituasjonen for saharawier og om den folkerettsstridige oljeletingen i okkuperte Vest-Sahara.

Bli medlem av Støttekomiteen
tn_refugee_camps_510.jpg
Setter du pris på jobben vi gjør for Vest-Saharas folk? Bli medlem av Støttekomiteen!
Les mer

Fredag 2. april kl. 1700 norsk tid ble de stoppet av politiet i byen Tan Tan, og beordret til å forlate byen: "Det er to sivile politimenn som forteller at vi må forlate byen umiddelbart. De insisterer også på at vi må overlate telefonene våre til dem, og forbyr oss å snakke i telefonen", sier Bøgseth på telefon fra Sør-Marokko.

Femti minutter senere ble Bøgseth tvunget inn i en buss på vei ut av TanTan.

"Han vrei meg i hånda på vei inn i bussen, og dyttet oss inn med makt", skrev Bøgseth i en SMS til Støttekomiteen kl. 1750. Reisefølget Jakub hadde da blitt "dyttet inn med makt av 6-7 politimenn", ifølge Bøgseth. Gruppen politimenn er på bildet nedenfor (klikk for høytoppløselig versjon).

Dette er andre gang på få dager sivilkledt marokkansk politi trakasserer den to personer store delegasjonen.

tantan_police_300.jpg30.april, ble de plassert på hotellet i Vest-Saharas hovedstad, og nektet å forlate bygningen.

"Da visste politiet hvem vi hadde planlagt å møte. Politiet har åpenbart kontroll på hva som blir sagt på telefonene her", sier Bøgseth på telefon fra Marokko. Den kvelden skulle de møte den saharawiske aktivisten Metou Dambar som besøkte Norge i april. Dambars bror ble drept i 2010, og er en svært uttalt kritiker av den marokkanske okkupasjonen. En sivilkledd politimann som nektet å identifisere seg konfiskerte da passene deres en hel dag.

I 2012 ble Bøgseth kastet ut av en by i Sør-Marokko da hun skulle besøke familien til en menneskerettighetsaktivist, Naama Asfari. Sistnevnte ble siden dømt til 35 år i fengsel for et lovbrudd han ikke kan ba begått - ettersom han satt i fengsel på tidspunktet han skal ha begått overgrep på utsiden av fengselet.

Tirsdag denne uken vedtok FNs Sikkerhetsråd å ignorere appellene fra FNs generalsekretær om å bistå til uavhengig og permanent overvåkning av menneskerettighetssituasjonen i territoriet. FN-styrken i Vest-Sahara er den eneste opprettet siden 70-tallet som ikke har mandat til å rapportere på overgrep. Marokkos allierte Frankrike saboterer alle forsøk i Sikkerhetsrådet på å arbeide for menneskerettighetene i territoriet.

En annen norsk statsborger ble kastet ut fra okkuperte Vest-Sahara 19. april.

Bilde av Bøgseth kan også lastes ned her. Bildene i denne saken kan brukes fritt.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021