Nordiske organisasjoner ber FN om menneskerettigheter i Vest-Sahara
Article image
En stor gruppe nordiske organisasjoner ba i et brev til FNs Sikkerhetsråd i går om at FN-operasjonen i Vest-Sahara må få mulighet til å rapportere på overgrepene i territoriet. Blant underskriverne er alle norske ungdomspartier.
Publisert 11. april 2014


"We trust that the United Nations, as the guardian of the Declaration of Human Rights, will uphold and apply its principles not only in the many recent cases of open conflicts, crisis and armed violence, but also in less known, frozen, situations like the one in Western Sahara", skrev et antall nordiske organisasjoner i et brev til presidenten av FNs Sikkerhetsråd i går.

Brevet ba de Sikkerhetsrådet om å inkludere overvåkning av menneskerettighetene i territoriet. Last ned brevet her.

Brevet er omtalt i nyhetstjenesten Inner City Press, som graver i FN-affærer.

I går skrev Reuters at Ban Ki-Moon på ny ber om en permanent overvåkning av menneskerettighetene i området, slik han gjorde til Sikkerhetsrådet i fjor. Forsøket om at FN skal rapportere på overgrepene blokkeres hvert år av Marokkos nære allierte, Frankrike.

Blant de norske organisasjonene som har tilsluttet seg brevet, finner man samtlige norske ungdomspartier.

I tillegg har Venstre, Miljøpartiet de Grønne, Changemaker, Foreningen for saharawier i Norge, Europeisk Ungdom, Fellesrådet for Afrika, Industri Energi Ungdom, Norges Fredslag, Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom, SAIH, Støttekomiteen for Vest-Sahara, FO-studentene, PRESS, Raftostiftelsen og KFUK-KFUM Global signert brevet.

Utvidelse av mandatet er også støttet av Utenriksminister Børge Brende i Stortinget.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022