Nye avsløringer: Totalnorsk rigg til okkuperte Vest-Sahara
Article image
Oljeriggen som i høst vil ødelegge framtiden til det saharawiske folk er ikke bare Aker Solutions-bygget. Dagens Fædrelandsvennen avslører at riggen er fylt til randen av utstyr fra de norske anleggene til NOV - til en tre ganger større verdi.
Publisert 09. april 2014


I mars avslørte NRK at Aker Solutions hadde levert helt sentrale deler til riggen Atwood Achiever som skal benyttes i okkuperte Vest-Sahara. I dag avslører Fædrelandsvennen (betalingsartikkel) at riggen er fylt til randen av utstyr fra den amerikanskeide Kristiansandsbedriften NOV.

"Fædrelandsvennen har gått gjennom hele utstyrsspesifikasjonen for skipet. Her blir Aker nevnt én gang. NOV ramses opp 26 ganger. NOV har levert nesten
hele borepakken til rundt én milliard kroner. Aker har levert deler av riser-systemet til rundt 300 millioner kroner. Også kranene på dekk er fra NOV", skriver Fædrelandsvennen.

National Oilwell Varco (NOV) sier til Fædrelandsvennen at de ikke visste hvor utstyret skulle. De sier til avisen at de kun har visst dette siden saken kom opp i norske medier.

National Oilwell Varco sier at skipet ikke vil bli servet fra deres norske avdeling.

– Vi følger norske retningslinjer. Dette boreskipet er en amerikansk kunde og vil bli servet fra USA, sier administrerende direktør i NOV, Tor Henning Ramsfjord til avisen.

De understreker at de følger UDs anbefalinger.

– Som alle andre har vi sympati med menneskene der. Men utstyret er ikke lenger vår eiendom. Da har vi ingen mulighet til å bestemme hvor det skal brukes, sier Ramsfjord til Fædrelandsavisen.

NOV har produkjonsanlegg flere steder rundt i Norge.

Støttekomiteen reagerer på engasjementet. Les mer hos Fvn.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021