Demonstrasjon ved våpenfabrikk i Stavanger
Article image
27. februar samlet ungdomspolitikere fra AUF og Unge Venstre seg foran våpenfabrikken Comrod på Tau for å kreve åpenhet og stans i våpeneksport til Marokko.
Publisert 03. april 2014


Foto: Strandbuen.no

Støttekomiteen for Vest-Sahara har gjentatte ganger henvendt seg til våpenfabrikken Comrod på Tau utenfor Stavanger etter at det i 2010 ble kjent at fabrikken hadde solgt antenner til Marokko via det amerikanske selskapet ITT. Spørsmål har blitt stilt om den spesifikke kontrakten, og da selskapet nektet å svare på disse spørsmålene, stilte Støttekomiteen spørsmål som omhandlet selskapets etiske retningslinjer. Selskapet svarte da ved å gjemme seg bak de ikke spesielt strenge norske våpeneksportreglene, og FNs retningslinjer Global Compact, som selskapet ikke engang er tilsluttet.

Støttekomiteen har aldri fått noe svar på verken om selskapet fortsetter å selge våpen til Marokko via tredjepart, eller om de anser denne eksporten som etisk problematisk.

Denne problemstillingen tok AUF og Unge Venstre tak i da de 27. februar, på dagen for utropingen av den saharawiske republikken, demonstrerte utenfor Comrods våpenfabrikk på Tau.

Demonstrasjonen ble dekket av lokalavisen Strandbuen. 27. februar 2014.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021