Demonstrasjon ved våpenfabrikk i Stavanger
Article image
27. februar samlet ungdomspolitikere fra AUF og Unge Venstre seg foran våpenfabrikken Comrod på Tau for å kreve åpenhet og stans i våpeneksport til Marokko.
Publisert 03. april 2014


Foto: Strandbuen.no

Støttekomiteen for Vest-Sahara har gjentatte ganger henvendt seg til våpenfabrikken Comrod på Tau utenfor Stavanger etter at det i 2010 ble kjent at fabrikken hadde solgt antenner til Marokko via det amerikanske selskapet ITT. Spørsmål har blitt stilt om den spesifikke kontrakten, og da selskapet nektet å svare på disse spørsmålene, stilte Støttekomiteen spørsmål som omhandlet selskapets etiske retningslinjer. Selskapet svarte da ved å gjemme seg bak de ikke spesielt strenge norske våpeneksportreglene, og FNs retningslinjer Global Compact, som selskapet ikke engang er tilsluttet.

Støttekomiteen har aldri fått noe svar på verken om selskapet fortsetter å selge våpen til Marokko via tredjepart, eller om de anser denne eksporten som etisk problematisk.

Denne problemstillingen tok AUF og Unge Venstre tak i da de 27. februar, på dagen for utropingen av den saharawiske republikken, demonstrerte utenfor Comrods våpenfabrikk på Tau.

Demonstrasjonen ble dekket av lokalavisen Strandbuen. 27. februar 2014.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022