Rogaland AP støtter menneskerettighetsmandat for MINURSO
Følgende uttalelse ble vedtatt av Rogaland Arbeiderparti på deres årsmøte i 2013.
Publisert 22. februar 14


Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden Spania forlot landområdet for over 30 år siden. Mens halvparten av saharawiene, lokalbefolkningen i Vest Sahara, bor i flyktningleirer i Algerie, lever resten av befolkningen under et undertrykkende regime i de okkuperte områdene. Situasjonen har forverret seg de siste årene. Journalister har ikke adgang til området og saharawienes menneskerettighetsvern er fraværende. Rogaland Arbeiderparti mener at Norge må trappe opp sin støtte til FNs meklingsinnsats mellom partene, med tanke på å oppnå en god varig løsning på Vest-Saharas status. Samtidig må Norge ta initiativ ovenfor FNs sikkerhetsråd for å gi MINURSO mandat til å overvåke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene.
Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20