Europeiske utlånere skyr Vest-Sahara-konflikten, Marokko ser mot Kina
Article image
Flere store europeiske investeringsbanker har gitt uttrykk for at de ikke vil finansiere fornybar energi-prosjekter i det okkuperte Vest-Sahara. Som en konsekvens av dette er Marokko nødt til å lete etter andre, mindre etiske investorer.

Publisert 14. februar 2014


Kilder i tyske statseide banker, Verdensbanken, den europeiske investeringsbanken EIB og EU har sagt til nyhetsbyrået Reuters at de ikke vil finansiere fornybar-prosjekter i Vest-Sahara - nettopp på grunn av deres geografiske beliggenhet i et område som Marokko har okkupert siden 1975, i strid med folkeretten og i strid med saharawiernes rett til selvbestemmelse.

For bare noen uker siden fortalte en europeisk investorkilde til Reuters at de ikke ville støtte noe prosjekt i Vest-Sahara, fordi de ønsket å beholde en nøytral holdning til konflikten. I september 2013 forklarte Europakommisjonen og EIB til nyhetstjenesten Euractiv at de ikke hadde planer om å sponse noen slike prosjekter.

- De store pengeutlånerne fortjener ros for å ha nektet å finansiere slike prosjekt. Plyndringen av det okkuperte Vest-Sahara er i dag et kappløp mot bunnen, hvor de minst etiske selskapene lukker øynene for grunnleggende menneskerettighetsforpliktelser. Vi tror Marokko kan ha nådd bunnen ved å gå til Kina, sier Erik Hagen, formann for Western Sahara Resouce Watch.

De europeiske selskapenes holdning om å nekte Marokko finansiering av fornybarprosjekter ble uttrykt etter at en rapport av WSRW ble utgitt i august i fjor. Rapporten "Dirty Green Energy" ga detaljer omkring Marokkos planer om å bygge vind- og solenergianlegg i det okkuperte Vest-Sahara. Marokko er en nettoimportør av energi med økende energiregninger. Investeringer i sol- og vindenergi kunne bøtt på dette.

Noen av de planlagte anleggende vil imidlertid bli bygget utenfor Marokkos internasjonalt anerkjente grenser, og innenfor området mange saharawiere flyktet fra etter Marokkos invasjon i 1975. Marokko ville dermed gjøre seg enda mer avhengig av sin illegale okkupasjon, noe europeiske investorer og Verdensbanken tydeligvis ikke setter pris på.

Marokko har likevel ifølge Reuters klart å finne villige investorer fra Kina, Japan og Gulf-området. Marokkos utenriksminister Salaheddine Mezouar skryter over å ha sikret seg 9 milliarder dollar til solenergiprosjektet, som skal bestå av 5 anlegg. To av dem er planlagt lagt til Vest-Sahara: Et 100 mW-anlegg nær byen Boujdour og et 500 MW-anlegg like sør for den okkuperte hovedstaden El Aiun.

Ministeren avstod fra å gi Reuters detaljer om hvem finansieringskontraktene var inngått med, men sa at finansieringen ikke var betinget av anleggenes beliggenhet.

- Det er deres problem. Vi har ikke problemer med finansieringen. Hvis noen ikke vil komme, vil andre, sa ministeren ti Reuters om at de europeiske investorene trakk seg ut.

De europeiske bankenes kredittnekt ligner på investeringsnekten til andre statskontrollerte investeringsinstitusjoner. Det amerikanske USTDA har kommet med lignende uttalelser om å nekte Marokko kapital til å markedsføre oljeindustrien i Vest-Sahara, og skandinaviske eksportkredittkontor har sagt lignende ting om Vest-Sahara-prosjekter generelt.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021