Total fortsetter i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Det franske oljeselskapet Total har annonsert at de har fornyet sin avtale for oljeleting i Vest-Sahara. Hver nordmann eier aksjer for 3000 kroner i selskapet.
Publisert 05. februar 2014


I 2002 etablerte FNs juridiske kontor at videre oljeleting i Vest-Sahara vil være i strid med folkeretten. Likevel inngikk Total nye avtaler i Vest-Sahara i 2002, 2003, 2011 og 2012. Og nå har de bekreftet at de har fornyet ennå et år.

Den nye avtalen gjelder fra desember 2013 til desember 2014. Det skriver Western Sahara Resource Watch på sine nettsider.

En av de største investeringene Oljefondet har gjort er nettopp i Total. I fjor sommer forklarte Etikkrådet at de ikke vil vurdere etikken i Total-aksjen fordi Finansdepartementet normalt vil trenge lang tid på å vurdere Etikkrådets anbefalinger. Det skrev NRK. Finansdepartementets treghet ville dermed gjøre at Totals lisensperiode er avsluttet innen departementet har behandlet Etikkrådets konklusjon. Nå er det 14 måneder siden det ble kjent at Total hadde returnert til Vest-Sahara.

Oljefondet har tidligere ekskludert det amerikanske selskapet Kerr-McGee som arbeidet på Totals naboblokk. Som Støttekomiteen tidligere har skrevet, hadde Kerr-McGee en kortere lisensperiode, et mindre lisensareal, samme unnskyldninger og samme avtalepartner som Total. Ifølge Etikkrådets tidligere leder er det større grunn til å ekskludere Total-aksjen enn det var for Kerr-McGee i sin tid.

Oljefondet har investert over 14 milliarder i Total - nær 3000 kroner per nordmann.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021