Total fortsetter i okkuperte Vest-Sahara
Article image
Det franske oljeselskapet Total har annonsert at de har fornyet sin avtale for oljeleting i Vest-Sahara. Hver nordmann eier aksjer for 3000 kroner i selskapet.
Publisert 05. februar 2014


I 2002 etablerte FNs juridiske kontor at videre oljeleting i Vest-Sahara vil være i strid med folkeretten. Likevel inngikk Total nye avtaler i Vest-Sahara i 2002, 2003, 2011 og 2012. Og nå har de bekreftet at de har fornyet ennå et år.

Den nye avtalen gjelder fra desember 2013 til desember 2014. Det skriver Western Sahara Resource Watch på sine nettsider.

En av de største investeringene Oljefondet har gjort er nettopp i Total. I fjor sommer forklarte Etikkrådet at de ikke vil vurdere etikken i Total-aksjen fordi Finansdepartementet normalt vil trenge lang tid på å vurdere Etikkrådets anbefalinger. Det skrev NRK. Finansdepartementets treghet ville dermed gjøre at Totals lisensperiode er avsluttet innen departementet har behandlet Etikkrådets konklusjon. Nå er det 14 måneder siden det ble kjent at Total hadde returnert til Vest-Sahara.

Oljefondet har tidligere ekskludert det amerikanske selskapet Kerr-McGee som arbeidet på Totals naboblokk. Som Støttekomiteen tidligere har skrevet, hadde Kerr-McGee en kortere lisensperiode, et mindre lisensareal, samme unnskyldninger og samme avtalepartner som Total. Ifølge Etikkrådets tidligere leder er det større grunn til å ekskludere Total-aksjen enn det var for Kerr-McGee i sin tid.

Oljefondet har investert over 14 milliarder i Total - nær 3000 kroner per nordmann.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022