HRW: "Marokko holder ikke løfter om menneskerettigheter"
Article image
Marokkanske myndigheter lovnader på menneskerettighetsfronten er bare luft. Det skriver Human Rights Watch i sin Verdensrapport for 2014.
Publisert 24. januar 2014


Denne uken publiserte Human Rights Watch sin årlige verdensrapport om menneskerettigheter. Marokko kritiseres for ikke å ha forbedret menneskerettighetssituasjonen på tross av løfter. Det er to og et halvt år siden Marokko vedtok en ny grunnlov som i langt større grad beskytter befolkningens menneskerettigheter, men Human Rights Watch skriver at det ikke har blitt vedtatt lover som gir rettskraft til den nye grunnloven.

"Domstoler sendte dissidenter til fengsel etter urettferdige rettsaker, politiet brukte makt for å bryte opp fredelige demonstrasjoner og i de omstridte territoriene i Vest-Sahara ble tilhengere av selvbestemmelse undertrykket av tjenestemenn", skriver Human Rights Watch på sine nettsider.

Allikevel, noe ytringsfrihet mener organisasjonen at sivilsamfunnet har, dette sålenge aktivistene holder seg unna tema som monarkiet, kongens og hans familie, islam og okkupasjonen av Vest-Sahara.

"Når det kommer til menneskerettigheter er Marokko som en svær byggeplass hvor myndighetene lanserer store prosjekter med brask og bram men siden nøyer seg med bygging av grunnmurer", sier Sarah Leah Whitsen, direktør for Human Rights Watchs seksjon for Midt-Østen og Nord-Afrika.

Les HRWs oppsummeringsartikkel på Marokko/Vest-Sahara her.

Finn hele HRWs Verdensrapport for 2014 her.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021