HRW: "Marokko holder ikke løfter om menneskerettigheter"
Article image
Marokkanske myndigheter lovnader på menneskerettighetsfronten er bare luft. Det skriver Human Rights Watch i sin Verdensrapport for 2014.
Publisert 24. januar 2014


Denne uken publiserte Human Rights Watch sin årlige verdensrapport om menneskerettigheter. Marokko kritiseres for ikke å ha forbedret menneskerettighetssituasjonen på tross av løfter. Det er to og et halvt år siden Marokko vedtok en ny grunnlov som i langt større grad beskytter befolkningens menneskerettigheter, men Human Rights Watch skriver at det ikke har blitt vedtatt lover som gir rettskraft til den nye grunnloven.

"Domstoler sendte dissidenter til fengsel etter urettferdige rettsaker, politiet brukte makt for å bryte opp fredelige demonstrasjoner og i de omstridte territoriene i Vest-Sahara ble tilhengere av selvbestemmelse undertrykket av tjenestemenn", skriver Human Rights Watch på sine nettsider.

Allikevel, noe ytringsfrihet mener organisasjonen at sivilsamfunnet har, dette sålenge aktivistene holder seg unna tema som monarkiet, kongens og hans familie, islam og okkupasjonen av Vest-Sahara.

"Når det kommer til menneskerettigheter er Marokko som en svær byggeplass hvor myndighetene lanserer store prosjekter med brask og bram men siden nøyer seg med bygging av grunnmurer", sier Sarah Leah Whitsen, direktør for Human Rights Watchs seksjon for Midt-Østen og Nord-Afrika.

Les HRWs oppsummeringsartikkel på Marokko/Vest-Sahara her.

Finn hele HRWs Verdensrapport for 2014 her.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022