EU stemte for folkerettsstridig fiskeriavtale
Article image
Tirsdag ble EUs fiskeriavtale med Marokko godkjent av Europaparlamentet. Avtalen vil innebære at EUs flåte får tilgang på okkuperte farvann utenfor Vest-Sahara - i strid med folkeretten.
Publisert 12. desember 2013


Tirsdag 10. desember, som både var Nobelprisdag og den internasjonale menneskerettighetsdagen, ble fiskeriavtalen mellom EU og Marokko godkjent av EU-parlamentet. Avtalen gir Marokko 40 millioner euro i bytte mot fiskerettigheter utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara.

- Dette er et slag i ansiktet for det saharawiske folket. Under folkeretten har de rett til å bli hørt i spørsmål om økonomiske aktiviteter som skjer i deres land under okkupasjon. EU har neglisert disse rettighetene. EU viser med dette hvor lite de egentlig mener med all retorikken sin om menneskerettigheter på menneskerettighetsdagen, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

204 parlamentarikere stemte mot avtalen, mens 310 stemte for. 49 avstod fra å stemme.

Alle kjente saharawiske organisasjoner og over 10 000 individuelle personer fra Vest-Sahara, i tillegg til mange tusen personer fra andre land, blant annet Norge, har skrevet under på et brev som oppfordrer EU til å avstå fra fiskeriavtalen så lenge Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Det har vært mange demonstrasjoner i Vest-Sahara både før og etter godkjennelsen av fiskeriavtalen, hvor mange har blitt skadet etter sammenstøt med marokkanske sikkerhetsstyrker.

Fiskeriavtalen er også dårlig nytt for fisken i området. En Greenpeace-rapport anbefaler Europaparlamentet å stemme nei til fiskeriavtalen ut fra miljøhensyn.

EUs egne juseksperter har kommet med en egen vurdering, som du kan lese i sin helhet her. De sier at fiskeriavtalen ikke er i strid med internasjonal lov så lenge Marokko respekterer Saharawiernes ønsker.

21 uavhengige jurister har derimot laget en alternativ legal uttalelse, og de kommer til konklusjonen at fiskeriavtalen er ulovlig, siden Vest-Saharas farvann ikke er utelukket, og i den tidligere avtalen med Marokko var det praksis at europeiske fiskere fisket utenfor Vest-Sahara, uten at saharawierne ble konsultert. Se hele uttalelsen her.
Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022