EU stemte for folkerettsstridig fiskeriavtale
Article image
Tirsdag ble EUs fiskeriavtale med Marokko godkjent av Europaparlamentet. Avtalen vil innebære at EUs flåte får tilgang på okkuperte farvann utenfor Vest-Sahara - i strid med folkeretten.
Publisert 12. desember 2013


Tirsdag 10. desember, som både var Nobelprisdag og den internasjonale menneskerettighetsdagen, ble fiskeriavtalen mellom EU og Marokko godkjent av EU-parlamentet. Avtalen gir Marokko 40 millioner euro i bytte mot fiskerettigheter utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara.

- Dette er et slag i ansiktet for det saharawiske folket. Under folkeretten har de rett til å bli hørt i spørsmål om økonomiske aktiviteter som skjer i deres land under okkupasjon. EU har neglisert disse rettighetene. EU viser med dette hvor lite de egentlig mener med all retorikken sin om menneskerettigheter på menneskerettighetsdagen, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

204 parlamentarikere stemte mot avtalen, mens 310 stemte for. 49 avstod fra å stemme.

Alle kjente saharawiske organisasjoner og over 10 000 individuelle personer fra Vest-Sahara, i tillegg til mange tusen personer fra andre land, blant annet Norge, har skrevet under på et brev som oppfordrer EU til å avstå fra fiskeriavtalen så lenge Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Det har vært mange demonstrasjoner i Vest-Sahara både før og etter godkjennelsen av fiskeriavtalen, hvor mange har blitt skadet etter sammenstøt med marokkanske sikkerhetsstyrker.

Fiskeriavtalen er også dårlig nytt for fisken i området. En Greenpeace-rapport anbefaler Europaparlamentet å stemme nei til fiskeriavtalen ut fra miljøhensyn.

EUs egne juseksperter har kommet med en egen vurdering, som du kan lese i sin helhet her. De sier at fiskeriavtalen ikke er i strid med internasjonal lov så lenge Marokko respekterer Saharawiernes ønsker.

21 uavhengige jurister har derimot laget en alternativ legal uttalelse, og de kommer til konklusjonen at fiskeriavtalen er ulovlig, siden Vest-Saharas farvann ikke er utelukket, og i den tidligere avtalen med Marokko var det praksis at europeiske fiskere fisket utenfor Vest-Sahara, uten at saharawierne ble konsultert. Se hele uttalelsen her.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023