EU stemte for folkerettsstridig fiskeriavtale
Article image
Tirsdag ble EUs fiskeriavtale med Marokko godkjent av Europaparlamentet. Avtalen vil innebære at EUs flåte får tilgang på okkuperte farvann utenfor Vest-Sahara - i strid med folkeretten.
Publisert 12. desember 2013


Tirsdag 10. desember, som både var Nobelprisdag og den internasjonale menneskerettighetsdagen, ble fiskeriavtalen mellom EU og Marokko godkjent av EU-parlamentet. Avtalen gir Marokko 40 millioner euro i bytte mot fiskerettigheter utenfor kysten av det okkuperte Vest-Sahara.

- Dette er et slag i ansiktet for det saharawiske folket. Under folkeretten har de rett til å bli hørt i spørsmål om økonomiske aktiviteter som skjer i deres land under okkupasjon. EU har neglisert disse rettighetene. EU viser med dette hvor lite de egentlig mener med all retorikken sin om menneskerettigheter på menneskerettighetsdagen, sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

204 parlamentarikere stemte mot avtalen, mens 310 stemte for. 49 avstod fra å stemme.

Alle kjente saharawiske organisasjoner og over 10 000 individuelle personer fra Vest-Sahara, i tillegg til mange tusen personer fra andre land, blant annet Norge, har skrevet under på et brev som oppfordrer EU til å avstå fra fiskeriavtalen så lenge Vest-Sahara er okkupert av Marokko.

Det har vært mange demonstrasjoner i Vest-Sahara både før og etter godkjennelsen av fiskeriavtalen, hvor mange har blitt skadet etter sammenstøt med marokkanske sikkerhetsstyrker.

Fiskeriavtalen er også dårlig nytt for fisken i området. En Greenpeace-rapport anbefaler Europaparlamentet å stemme nei til fiskeriavtalen ut fra miljøhensyn.

EUs egne juseksperter har kommet med en egen vurdering, som du kan lese i sin helhet her. De sier at fiskeriavtalen ikke er i strid med internasjonal lov så lenge Marokko respekterer Saharawiernes ønsker.

21 uavhengige jurister har derimot laget en alternativ legal uttalelse, og de kommer til konklusjonen at fiskeriavtalen er ulovlig, siden Vest-Saharas farvann ikke er utelukket, og i den tidligere avtalen med Marokko var det praksis at europeiske fiskere fisket utenfor Vest-Sahara, uten at saharawierne ble konsultert. Se hele uttalelsen her.
Nyheter

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024