FO-studentene ber norske politikere mobilisere for saharawiene i EU
Article image

EU er i ferd med å inngå en ny folkerettsstridig fiskeriavtale med Marokko for Vest-Saharas farvann. FO-studentenes landsmøte ba i dag om norske politikeres hjelp til å snakke EU-parlamentarikerne til fornuft.

Publisert 17. november 2013

Uttalelsen under ble i dag, 17. november 2013, vedtatt enstemmig av FO-studentenes landsmøte. FO-studentene er studentorganisasjonen til LO-forbundet Fellesorganisasjonen

Resolusjon:

FO-studentene ber EU støtte FNs fredsprosess i Vest-Sahara

Vest-Sahara behandles av FN som Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Hittil har mer enn ett hundre resolusjoner fra FNs Sikkerhetsråd og Generalforsamling slått fast at saharawiene har rett til å få avgjøre Vest-Saharas status. Likevel fortsetter Marokko å okkupere deler av territoriet. 
De første FN-uttalelsene om saharawienes rettigheter kom allerede i 1960 da FNs Generalforsamling slo fast at det daværende Spansk Sahara skulle tilbakeføres folket i området. Men da Spania forlot Vest-Sahara, ble ikke landet selvstendig. I stedet ble det okkupert av Marokko. Den internasjonale domstolen i Haag avviste i oktober 1975 Marokkos territoriale krav på Vest-Sahara.
Da Marokko inntok Vest-Sahara, flyktet flertallet av befolkningen til flyktningleirer i Algerie, der de fremdeles bor. Saharawiene som valgte å forbli i Vest-Sahara, har siden den gang blitt utsatt for alvorlige overgrep og systematisk diskriminering. FNs generalsekretær ba tidligere i år Sikkerhetsrådet om at det bør igangsettes en permanent overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. I territoriet finner man en fredsbevarende operasjon, MINURSO, uten et slikt menneskerettighetsmandat. Hvert år nekter Marokkos nære allierte Frankrike for at MINURSO - som er en av svært få operasjoner i verden – å rapportere på overgrepene i territoriet.
Saharawienes fredelige, politiske og diplomatiske kamp må gis anerkjennelse og støtte. Det viktig at det internasjonale samfunn reagerer på Marokkos trenering av FNs fredsprosess og unnlater å gi Marokko incentiver til å fortsette okkupasjonen. I det lys er det svært problematisk at EU høsten 2013 er på vei til å inngå en ny avtale med Marokko for å fiske i Vest-Saharas farvann. FNs tidligere rettssjef har kalt EUs fiskeriaktiviteter i Vest-Sahara i strid med folkeretten og sier at det undergraver FNs fredsprosess. Marokko vil ikke ha interesse i å inngå i fredssamtaler i FN-regi så lenge de mottar en milliard kroner hvert fjerde år fra EU for å dele ut fiskelisenser i okkuperte Vest-Sahara. I desember skal fiskeriavtalen opp til avstemning i Europaparlamentet. 
Det er unobelt av FN å gi milliardinntekter til Marokko for å stjele fisk som rettmessig tilhører det saharawiske folk. 

FO-studentene ber Europaparlamentet:

  •  å støtte FNs fredsprosess, og ikke å betale okkupasjonsmakten Marokko for å vedvare sin okkupasjon.

FO-studentene ber norske politiske organisasjoner:

  • umiddelbart ta kontakt med allierte i EU for at Europaparlamentet ikke støtter videreføring av EUs folkerettsstridige fiske i Vest-Sahara.

FO-studentene ber regjeringen:

  • arbeide for en permanent FN-overvåkning av menneskerettighetene i Vest-Sahara. 
  • legge press på Frankrike for at de skal forsvare – og ikke sabotere - menneskerettighetene i Vest-Sahara
  • uttrykke en klar forventning til Marokko at landet må respektere saharawienes rett til selvbestemmelse og uavhengighet.
  • å øke den norske bistanden til de saharawiske flyktningene i Algerie. 
  • å videreføre den gode norske holdningen fra 2002 til i dag om at norsk næringsliv ikke bør la seg engasjere i Vest-Sahara inntil konflikten er løst. 
Nyheter

Menneskerettigheter: Marokko opp til eksamen i FN

Norge er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Vest-Sahara, melder utenriksminister Huitfeldt. I morgen skal Marokko opp til eksamen i FNs Menneskerettighetsråd. 

07. november 2022

10 grunner til å delta på den mest autentiske filmfestivalen som finnes

Det finnes en filmfestival som er ulik alle de andre. Les Asria Talebs møte med et festivalpublikum i de saharawiske flyktningleirene i Algerie – og båndene hun skapte med en fremmed tilskuer.

23. oktober 2022

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022