Tre år siden tidenes Vest-Sahara-protest
Article image
Idag, 8. november, er det tre år siden protestleiren ved Gdeim Izik utenfor El Aiun ble ødelagt av marokkanske politistyrker.
Publisert 08. november 2013


Gdeim Izik-protestene i oktober og november 2010 er en av de største protestaksjonene som noensinne har blitt gjennomført i det okkuperte Vest-Sahara.

Protestene begynte 9. oktober 2010 da en gruppe saharawier satte opp teltene sine 12 km sørøst for sin okkuperte hovedstad El Aiun. Antallet telt økte raskt da stadig flere saharawier tilsluttet seg protestene, både i Gdeim Izik og utenfor de andre større byene i Vest-Sahara.

24. oktober ble en 14 år gammel gutt drept da han bidrog med å frakte forsyninger til teltleiren. Drapsmennene har enda ikke blitt rettsforfulgt.

Så, 8. november 2010, ble hele teltleiren ødelagt på en dag. Teltene ble brent og alle demonstrantene tvunget til å returnere hjem.

Den voldelige behandlingen demonstrantene fikk, førte til at noen av demonstrantene ikke klarte å holde fast ved sin ikkevoldelige linje, og ifølge marokkanske nyhetskilder ble 11 marokkanske styrker drept, i tillegg til to sivile demonstranter. En rekke sentrale menneskerettighetsaktivister ble arrestert, fengslet og torturert, og siden, i februar 2013, dømt ved en militær domstol til tross for at de var sivile.

Saharawienes kamp har siden 1991 blitt ført med diplomatiske og ikkevoldelige virkemidler.

Se spansk dokumentarfilm om Gdeim Izik her (engelsk tekst):
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021