"Sahara Gandhi" mottok prestsjetung menneskerettighetspris
Article image
Den saharawiske ikkevoldsforkjemperen Aminatou Haidar, også kalt Sahara Gandhi, har i dag mottatt Bremens solidaritetspris for 2013.
Publisert 01. november 2013


Over: Støttekomiteen for Vest-Sahara representert ved styremedlem Asria Mohamed (t.v.) møtte Aminatou Haidar (t.h.) i Berlin i dag etter prisutdelingen

- Aminatou Haidar har ofte modig forsvart saharawiernes rettigheter med fredelige metoder. Hun kjemper fremdeles for å finne en rettferdig løsning på Vest-Sahara-spørsmålet med de samme metodene, sa komiteen i begrunnelsen for tildelingen.

Aminatou Haidar er leder for Paraplyorganisasjonen for Saharawiske Menneskerettsforkjempere (CODESA). Hun er kjent for å være en sterk forkjemper for ikkevold. Hun har tidligere fått flere priser for arbeidet sitt, blant annet Robert F. Kennedys menneskerettighetspris i 2008 og Civil Courage Prize i 2009.

Bremens solidaritetspris har siden 1988 blitt utdelt annethvert år til mennesker som kjemper for frihet, demokrati og menneskerettigheter og mot kolonialisme og rasisme. Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi er blant tidligere prisvinnere.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023