11 politiske fanger løslatt etter Ross-besøk
Article image
Marokkanske myndigheter har løslatt 11 saharawiske politiske fanger etter at FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara Christopher Ross besøkte de okkuperte områdene.
Publisert 31. oktober 2013


(Illustrasjonsfoto: Fengsel i El Aiun ca 2008)

Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA melder at 11 politiske fanger har blitt løslatt fra marokkanske fengsler i perioden 23.-30. oktober. FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara besøkte området 19.-22. oktober.

Den 23. oktober ble seks fanger som ble arrestert 9. mai i år i forbindelse med opptøyer i El Aiun 4. mai prøveløslatt. En av dem var 16 år gammel.

25. oktober ble fire fanger arrestert etter demonstrasjoner i Smara 27. og 28. mai prøveløslatt.

30. oktober ble ytterligere en fange prøveløslatt.

Christopher Ross skal denne uken briefe FNs Sikkerhetsråd om situasjonen i Vest-Sahara. Det er tredje gangen han besøker området.

Besøket ble ledsaget av demonstrasjoner i Vest-Sahara og påfølgende marokkansk politivold og arrestasjoner.

I mars i år ble et forslag fra USA om å inkludere et menneskerettighetsmandat for FNs styrke i Vest-Sahara MINURSO stoppet etter intensiv lobby fra Rabat, og erstattet med en svakere tekst hvor det understrekes at det er viktig å forbedre menneskerettighetssituasjonen i territoriet.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023