11 politiske fanger løslatt etter Ross-besøk
Article image
Marokkanske myndigheter har løslatt 11 saharawiske politiske fanger etter at FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara Christopher Ross besøkte de okkuperte områdene.
Publisert 31. oktober 2013


(Illustrasjonsfoto: Fengsel i El Aiun ca 2008)

Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA melder at 11 politiske fanger har blitt løslatt fra marokkanske fengsler i perioden 23.-30. oktober. FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara besøkte området 19.-22. oktober.

Den 23. oktober ble seks fanger som ble arrestert 9. mai i år i forbindelse med opptøyer i El Aiun 4. mai prøveløslatt. En av dem var 16 år gammel.

25. oktober ble fire fanger arrestert etter demonstrasjoner i Smara 27. og 28. mai prøveløslatt.

30. oktober ble ytterligere en fange prøveløslatt.

Christopher Ross skal denne uken briefe FNs Sikkerhetsråd om situasjonen i Vest-Sahara. Det er tredje gangen han besøker området.

Besøket ble ledsaget av demonstrasjoner i Vest-Sahara og påfølgende marokkansk politivold og arrestasjoner.

I mars i år ble et forslag fra USA om å inkludere et menneskerettighetsmandat for FNs styrke i Vest-Sahara MINURSO stoppet etter intensiv lobby fra Rabat, og erstattet med en svakere tekst hvor det understrekes at det er viktig å forbedre menneskerettighetssituasjonen i territoriet.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022