11 politiske fanger løslatt etter Ross-besøk
Article image
Marokkanske myndigheter har løslatt 11 saharawiske politiske fanger etter at FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara Christopher Ross besøkte de okkuperte områdene.
Publisert 31. oktober 2013


(Illustrasjonsfoto: Fengsel i El Aiun ca 2008)

Den saharawiske menneskerettighetsorganisasjonen CODESA melder at 11 politiske fanger har blitt løslatt fra marokkanske fengsler i perioden 23.-30. oktober. FNs generalsekretærs spesialutsending til Vest-Sahara besøkte området 19.-22. oktober.

Den 23. oktober ble seks fanger som ble arrestert 9. mai i år i forbindelse med opptøyer i El Aiun 4. mai prøveløslatt. En av dem var 16 år gammel.

25. oktober ble fire fanger arrestert etter demonstrasjoner i Smara 27. og 28. mai prøveløslatt.

30. oktober ble ytterligere en fange prøveløslatt.

Christopher Ross skal denne uken briefe FNs Sikkerhetsråd om situasjonen i Vest-Sahara. Det er tredje gangen han besøker området.

Besøket ble ledsaget av demonstrasjoner i Vest-Sahara og påfølgende marokkansk politivold og arrestasjoner.

I mars i år ble et forslag fra USA om å inkludere et menneskerettighetsmandat for FNs styrke i Vest-Sahara MINURSO stoppet etter intensiv lobby fra Rabat, og erstattet med en svakere tekst hvor det understrekes at det er viktig å forbedre menneskerettighetssituasjonen i territoriet.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021