Gdeim Izik-fange alvorlig syk
Article image
En av saharawierne som ble arrestert i forbindelse med de store demonstrasjonene i Gdeim Izik i oktober/november 2010, skal være alvorlig syk.
Publisert 31. oktober 2013


Prosaharawiske blogger og nettsider melder om at Laroussi Abdeljalil, som ble arrestert i forbindelse med Gdeim Izik-protestene og fikk en livstidsdom i februar 2013, skal være alvorlig syk.

28. oktober skal han ha blødd neseblod og mistet bevisstheten i over en time på grunn av høyt blodtrykk.

Adala UK og andre prosaharawiske organisasjoner uttrykker stor bekymring over at Abdeljalil ikke får den medisinske hjelpen han trenger for å holde seg i live.

Samvittighetsfangen skal ha blitt overført til Souissi-sykehuset i Rabat 23. oktober, hvor blodtrykket ble testet og funnet høyt, og deretter tatt tilbake til Salé-fengselet.

Den nå 35 år gamle mannen ble arrestert 13. november 2010 i forbindelse med Gdeim Izik-protestene i oktober og november 2010, da flere titalls tusen saharawiere satte opp en teltleir noen kilometer utenfor sin okkuperte hovedstad, for å protestere mot marginalisering og okkupasjon. Teltleiren ble revet ned og brent av marokkanske sikkerhetsstyrker 8. november 2010, og 25 saharawiere ble arrestert.

Rettssaken mot de arresterte ble gjennomført i Marokko i midten av februar 2013 ved en militær domstol, på tross av at alle de 25 saharawierne var sivile. Det skal ha blitt brukt tortur under avhørene, og saharawierne skal ha blitt tvunget til å skrive under på tilståelser ved bruk av fingeravtrykk og med bind for øynene. Disse tilstående skal så ha vært det eneste beviset mot dem i rettssaken Ni av de arresterte fikk livstidsdommer, blant dem Abdeljalil.
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023