Gdeim Izik-fange alvorlig syk
Article image
En av saharawierne som ble arrestert i forbindelse med de store demonstrasjonene i Gdeim Izik i oktober/november 2010, skal være alvorlig syk.
Publisert 31. oktober 2013


Prosaharawiske blogger og nettsider melder om at Laroussi Abdeljalil, som ble arrestert i forbindelse med Gdeim Izik-protestene og fikk en livstidsdom i februar 2013, skal være alvorlig syk.

28. oktober skal han ha blødd neseblod og mistet bevisstheten i over en time på grunn av høyt blodtrykk.

Adala UK og andre prosaharawiske organisasjoner uttrykker stor bekymring over at Abdeljalil ikke får den medisinske hjelpen han trenger for å holde seg i live.

Samvittighetsfangen skal ha blitt overført til Souissi-sykehuset i Rabat 23. oktober, hvor blodtrykket ble testet og funnet høyt, og deretter tatt tilbake til Salé-fengselet.

Den nå 35 år gamle mannen ble arrestert 13. november 2010 i forbindelse med Gdeim Izik-protestene i oktober og november 2010, da flere titalls tusen saharawiere satte opp en teltleir noen kilometer utenfor sin okkuperte hovedstad, for å protestere mot marginalisering og okkupasjon. Teltleiren ble revet ned og brent av marokkanske sikkerhetsstyrker 8. november 2010, og 25 saharawiere ble arrestert.

Rettssaken mot de arresterte ble gjennomført i Marokko i midten av februar 2013 ved en militær domstol, på tross av at alle de 25 saharawierne var sivile. Det skal ha blitt brukt tortur under avhørene, og saharawierne skal ha blitt tvunget til å skrive under på tilståelser ved bruk av fingeravtrykk og med bind for øynene. Disse tilstående skal så ha vært det eneste beviset mot dem i rettssaken Ni av de arresterte fikk livstidsdommer, blant dem Abdeljalil.
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024