Fra flyktningleir til foredragsturné i Norge
Article image
Salma og Jadiyetu reiser rundt i Norge for å fortelle om Vest-Sahara.
Publisert 25. oktober 2013


Salma Mohamed (25) og Jadiyetu Salama (25) har reist fra flyktningleirene i Algerie til Flekke i Sogn og Fjordane for å arbeide frivillig som arabisklærere i et år. De håper flere skal få øynene opp for Marokkos langvarige okkupasjon. I to uker reiser de sammen med Støttekomiteen for Vest-Sahara for å snakke om konflikten til ungdomsforeninger, politiske organisasjoner, videregående skoler og folkehøyskoler. Denne uken er de i Bergen.

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å fortelle om Vest-Sahara. De vi snakker med viser stor interesse for temaet. I dag var vi på Bergen Katedralskole. Ungdommene der var veldig nysgjerrige og stilte oss mange spørsmål, og i går kom det mange studenter som egentlig ikke skulle være med i timen for å høre på oss. Dette motiverer oss til å fortsette å fortelle vår historie! sier Jadiyetu.

I løpet av to uker skal de besøke Bergen, Oslo, Hamar, Lillehammer, Ringebu, Halden, Sarpsborg og Bømlo. De har et hektisk program, men bobler av energi.

- Verden og media er stille om saken vår. Dette gjør så jeg og andre ungdommer tar ansvar for å snakke om den situasjonen vi er i. I 38 år vi ventet på at våre rettigheter skal bli respektert, sier Salma. For oss er vår rett til selvbestemmelse en nødvendighet, ikke bare et valg.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022