Fra flyktningleir til foredragsturné i Norge
Article image
Salma og Jadiyetu reiser rundt i Norge for å fortelle om Vest-Sahara.
Publisert 25. oktober 2013


Salma Mohamed (25) og Jadiyetu Salama (25) har reist fra flyktningleirene i Algerie til Flekke i Sogn og Fjordane for å arbeide frivillig som arabisklærere i et år. De håper flere skal få øynene opp for Marokkos langvarige okkupasjon. I to uker reiser de sammen med Støttekomiteen for Vest-Sahara for å snakke om konflikten til ungdomsforeninger, politiske organisasjoner, videregående skoler og folkehøyskoler. Denne uken er de i Bergen.

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å fortelle om Vest-Sahara. De vi snakker med viser stor interesse for temaet. I dag var vi på Bergen Katedralskole. Ungdommene der var veldig nysgjerrige og stilte oss mange spørsmål, og i går kom det mange studenter som egentlig ikke skulle være med i timen for å høre på oss. Dette motiverer oss til å fortsette å fortelle vår historie! sier Jadiyetu.

I løpet av to uker skal de besøke Bergen, Oslo, Hamar, Lillehammer, Ringebu, Halden, Sarpsborg og Bømlo. De har et hektisk program, men bobler av energi.

- Verden og media er stille om saken vår. Dette gjør så jeg og andre ungdommer tar ansvar for å snakke om den situasjonen vi er i. I 38 år vi ventet på at våre rettigheter skal bli respektert, sier Salma. For oss er vår rett til selvbestemmelse en nødvendighet, ikke bare et valg.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024