Fra flyktningleir til foredragsturné i Norge
Article image
Salma og Jadiyetu reiser rundt i Norge for å fortelle om Vest-Sahara.
Publisert 25. oktober 2013


Salma Mohamed (25) og Jadiyetu Salama (25) har reist fra flyktningleirene i Algerie til Flekke i Sogn og Fjordane for å arbeide frivillig som arabisklærere i et år. De håper flere skal få øynene opp for Marokkos langvarige okkupasjon. I to uker reiser de sammen med Støttekomiteen for Vest-Sahara for å snakke om konflikten til ungdomsforeninger, politiske organisasjoner, videregående skoler og folkehøyskoler. Denne uken er de i Bergen.

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å fortelle om Vest-Sahara. De vi snakker med viser stor interesse for temaet. I dag var vi på Bergen Katedralskole. Ungdommene der var veldig nysgjerrige og stilte oss mange spørsmål, og i går kom det mange studenter som egentlig ikke skulle være med i timen for å høre på oss. Dette motiverer oss til å fortsette å fortelle vår historie! sier Jadiyetu.

I løpet av to uker skal de besøke Bergen, Oslo, Hamar, Lillehammer, Ringebu, Halden, Sarpsborg og Bømlo. De har et hektisk program, men bobler av energi.

- Verden og media er stille om saken vår. Dette gjør så jeg og andre ungdommer tar ansvar for å snakke om den situasjonen vi er i. I 38 år vi ventet på at våre rettigheter skal bli respektert, sier Salma. For oss er vår rett til selvbestemmelse en nødvendighet, ikke bare et valg.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021