Fra flyktningleir til foredragsturné i Norge
Article image
Salma og Jadiyetu reiser rundt i Norge for å fortelle om Vest-Sahara.
Publisert 25. oktober 2013


Salma Mohamed (25) og Jadiyetu Salama (25) har reist fra flyktningleirene i Algerie til Flekke i Sogn og Fjordane for å arbeide frivillig som arabisklærere i et år. De håper flere skal få øynene opp for Marokkos langvarige okkupasjon. I to uker reiser de sammen med Støttekomiteen for Vest-Sahara for å snakke om konflikten til ungdomsforeninger, politiske organisasjoner, videregående skoler og folkehøyskoler. Denne uken er de i Bergen.

- Jeg synes det er kjempespennende å få lov til å fortelle om Vest-Sahara. De vi snakker med viser stor interesse for temaet. I dag var vi på Bergen Katedralskole. Ungdommene der var veldig nysgjerrige og stilte oss mange spørsmål, og i går kom det mange studenter som egentlig ikke skulle være med i timen for å høre på oss. Dette motiverer oss til å fortsette å fortelle vår historie! sier Jadiyetu.

I løpet av to uker skal de besøke Bergen, Oslo, Hamar, Lillehammer, Ringebu, Halden, Sarpsborg og Bømlo. De har et hektisk program, men bobler av energi.

- Verden og media er stille om saken vår. Dette gjør så jeg og andre ungdommer tar ansvar for å snakke om den situasjonen vi er i. I 38 år vi ventet på at våre rettigheter skal bli respektert, sier Salma. For oss er vår rett til selvbestemmelse en nødvendighet, ikke bare et valg.
Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023