SmiS: Omstridt oljeselskap vekker reaksjoner
Article image
Det franske oljeselskapet Total var en av 53 bedrifter og selskap som stilte med stand under årets Karrieredag på UiS. FN har fastslått at Total driver en virksomhet som bryter med den internasjonale folkeretten. Arrangørene ser ikke problemet, styreleder i Western Sahara Resource Watch setter spørsmålstegn ved universitetets etiske rammer, skriver Stavanger-studentavisa SmiS.
Publisert 22. oktober 2013


Denne artikkelen stod først på trykk i Stavanger-studentavisa SmiS 9-22 oktober 2013, på side 9.

Tekst og foto: Rebecca H. Münster

Total Norge AS
* Datterselskap til det franske konsernet Total.
* Konsernet sysselsetter 97 126 ansatte i mer enn 130 land.
* Total er et av verdens ledende oljeselskaper.
Gangene i Kjølv Egelands hus var torsdag 26. september fulle av informasjonssøkende UiS-studenter, som gikk fra stand til stand og fikk et lite innblikk i den bransjen og de bedriftene som kan bli deres framtidige arbeidsgivere.

UETISK VIRKSOMHET
"Form din fremtid" er slagordet arrangørene har brukt for å promotere arrangementet. Det er denne utformingen de om lag 50 bedriftene som har stilt med stand ønsker å være med på å påvirke. Oljeselskapet Total var intet unntak, men de som stod på denne standen fronter et selskap som, blant annet driver en virksomhet som, i følge en rapport fra Western Sahara Resource Watch publiserte 2. september i år, er direkte med på å undergrave rettigheter til befolkningen i Vest-Sahara.
- Total viser fullstendig mangel på respelt for grunnleggende prinsipper for samfunnsansvar, sier Erik Hagen, styreleder i WSRW.

Western Sahara Resource Watch (WSRW)
* Internasjonalt nettverk av organisasjoner og aktivister.
* Kjemper mot marokkansk okupasjon av Vest-Sahara.
* Følger selskaper som jobber for marokkanske interesser i det okkuperte Vest-Sahara.
REAGERER
Totals tilstedeværelse på karrieredagen har ført til reaksjoner fra flere hold. Hagen mener UiS har et ansvar for å ikke alliere seg med næringsliv som åpenbart handler i strid med grunnleggende etiske normer.
- Man må kunne forvente av en institusjon som UiS at de handler ansvarlig og innenfor etiske minstestandarder, sier Hagen.
Det er linjeforeningen for indistriell økonomi (Indøks) som arrangerer Karrieredagen. Lederen for Indøks, Morten Y. Ibrekk, forteller at de ikke var klar over Total sin virksomhet i Vest-Sahara da de booket oljeselskapet inn til Karrieredagen 2013, men at de heller ikke ser hvordan det svekker UiS sin etiske standard å tillate HR-personell fra et av verdens største oljeselskaper å delta på et rekrutteringsarrangement ut mot studentene.

"UiO har nektet selskaper som driver i Vest-Sahara å delta på karrieredager, da bør ikke UiS være noe dårligere."
- Erik Hagen, styreleder i Western Sahara Resource Watch
VEIKERE ETISKE RAMMER
- UiO har nektet selskaper som driver i Vest-Sahara å delta på karrieredager, da bør ikke UiS være noe dårligere, sier Hagen, og setter spørsmålstegn ved hvorvidt noen universitet har veikere etiske rammer enn andre.
- Så lenge Total direkte bidrar til å opprettholde konflikt og lidelse i Vest-Sahara, bør de ikke få innpass på et lærested som UiS, konkluderer Hagen.
Leder for Indøks, Ibrekk, uttaler at han er hundre prosent sikker på at UiS ikke har dårligere etiske rammer enn UiO, men mener også at det her er viktig å skille mellom UiS som et utdanningsinstitusjon, og linjeforeningen Indøks, som er arrangørene.
- Dersom UiS ønsker at vi skal nekte noen bedrifter å delta, vil vi selvfølgelig ta dette til etterretning. Når det er sagt, tar Indøks en løpende vurdering av alle deltakende bedrifter, og reserverer oss retten til å nekte bedrifter deltagelse dersom vi mener at dette er en passende reasjon. Vi fant i år ingen grunn til å nekte Total deltagelse, avslutter Ibrekk.


Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021