Det franske oljeselskapet Total var en av 53 bedrifter og selskap som stilte med stand under årets Karrieredag på UiS. FN har fastslått at Total driver en virksomhet som bryter med den internasjonale folkeretten. Arrangørene ser ikke problemet, styreleder i Western Sahara Resource Watch setter spørsmålstegn ved universitetets etiske rammer, skriver Stavanger-studentavisa SmiS.
Denne artikkelen stod først på trykk i Stavanger-studentavisa SmiS 9-22 oktober 2013, på side 9.
Tekst og foto: Rebecca H. Münster
Gangene i Kjølv Egelands hus var torsdag 26. september fulle av informasjonssøkende UiS-studenter, som gikk fra stand til stand og fikk et lite innblikk i den bransjen og de bedriftene som kan bli deres framtidige arbeidsgivere.
UETISK VIRKSOMHET
"Form din fremtid" er slagordet arrangørene har brukt for å promotere arrangementet. Det er denne utformingen de om lag 50 bedriftene som har stilt med stand ønsker å være med på å påvirke. Oljeselskapet Total var intet unntak, men de som stod på denne standen fronter et selskap som, blant annet driver en virksomhet som, i følge en rapport fra Western Sahara Resource Watch publiserte 2. september i år, er direkte med på å undergrave rettigheter til befolkningen i Vest-Sahara.
- Total viser fullstendig mangel på respelt for grunnleggende prinsipper for samfunnsansvar, sier Erik Hagen, styreleder i WSRW.
REAGERER
Totals tilstedeværelse på karrieredagen har ført til reaksjoner fra flere hold. Hagen mener UiS har et ansvar for å ikke alliere seg med næringsliv som åpenbart handler i strid med grunnleggende etiske normer.
- Man må kunne forvente av en institusjon som UiS at de handler ansvarlig og innenfor etiske minstestandarder, sier Hagen.
Det er linjeforeningen for indistriell økonomi (Indøks) som arrangerer Karrieredagen. Lederen for Indøks, Morten Y. Ibrekk, forteller at de ikke var klar over Total sin virksomhet i Vest-Sahara da de booket oljeselskapet inn til Karrieredagen 2013, men at de heller ikke ser hvordan det svekker UiS sin etiske standard å tillate HR-personell fra et av verdens største oljeselskaper å delta på et rekrutteringsarrangement ut mot studentene.
VEIKERE ETISKE RAMMER
- UiO har nektet selskaper som driver i Vest-Sahara å delta på karrieredager, da bør ikke UiS være noe dårligere, sier Hagen, og setter spørsmålstegn ved hvorvidt noen universitet har veikere etiske rammer enn andre.
- Så lenge Total direkte bidrar til å opprettholde konflikt og lidelse i Vest-Sahara, bør de ikke få innpass på et lærested som UiS, konkluderer Hagen.
Leder for Indøks, Ibrekk, uttaler at han er hundre prosent sikker på at UiS ikke har dårligere etiske rammer enn UiO, men mener også at det her er viktig å skille mellom UiS som et utdanningsinstitusjon, og linjeforeningen Indøks, som er arrangørene.
- Dersom UiS ønsker at vi skal nekte noen bedrifter å delta, vil vi selvfølgelig ta dette til etterretning. Når det er sagt, tar Indøks en løpende vurdering av alle deltakende bedrifter, og reserverer oss retten til å nekte bedrifter deltagelse dersom vi mener at dette er en passende reasjon. Vi fant i år ingen grunn til å nekte Total deltagelse, avslutter Ibrekk.
To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.
25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land.
Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.
En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.