Svensk research-forfatter til Norge
Article image

Forfatter og journalist Fredrik Laurin (til høyre) kommer til Norge denne uken for å snakke om sin nye bok om ressurstyveriet i Vest-Sahara. - Når folk får vite hvor tomatene eller fisken kommer fra, vil de ikke ha det! sier han.

Publisert 22. oktober 2013

Marokko utvinner naturressurser fra okkuperte Vest-Sahara, og tjener enorme summer på blant annet eksport av fosfat, fisk og grønsaker. Men hvilken link finnes mellom Sverige og dette pågående ressurstyveriet?

Dette spørsmålet stiller Fredrik Laurin og Lars Schmidt seg i den nye boken Tyst territorium – sju reportage om Västsahara. Boken tar for seg flere sider av okkupasjonen i Vest-Sahara, blant annet svenske selskapers involvering i territoriet. Forfatterne er klare på at Sverige, som del av det internasjonale samfunnet, ikke bare har et diffust ansvar for saharawienes lidelse, men er del av okkupasjonen. 

ic_tyst_territorium_forside.jpg

Laurin og hans medforfatter Lars Schmidt begynte å interessere seg for Vest-Sahara da de som del av redaksjonen til SVTs gravejournalistiske program Uppdrag Granskning undersøkte eksporten av fiskeolje fra de okkuperte områdene. 

- Selskapene nektet å snakke, da måtte vi finne andre måter å få frem sannheten på, sier Laurin til Støttekomiteen for Vest-Sahara. 

Under arbeidet med programmet og boken benyttet de derfor en rekke kreative metoder for å avsløre den omfattende handelen som foregår med produkter fra Vest-Sahara. I bokresearchen gikk de så langt som å spore fosfat fra Vest-Sahara i det europeiske markedet gjennom isotopanalyser. Da fant de tegn til Vest-Sahara-fosfat i dansk bacon.

Du kan få boken gratis om du blir medlem i Støttekomiteen for Vest-Sahara!

Laurin kommer denne uken til Norge for å presentere boken i Norge. Særlig et tema han brenner for er fiskerityveriet.

- Det er utrolig provoserende at 130 000 mennesker - tre generasjoner - sitter i flyktningleirer i Algerie og lever på nødhjelpspakker fra FN, mens det 60 mil bortenfor foregår en plyndring av fisk som tilhører befolkningen i flyktningleiren. Svenske fiskere har stjålet deres fisk, det er jo helt absurd! sier den engasjerte journalisten. 

Han har imidlertid ikke mistet troen på en positiv utvikling, og det kan se ut som om lanseringen av boken har ført noe godt med seg i Sverige. En uke før en planlagt debatt om den Tyst Territorium, offentliggjorde det svenske statlige pensjonsfondet som tidligere har investert i selskaper involvert i Vest-Sahara, at de nå har trukket investeringene. De begrunnet det med at dialogen de hadde forsøkt, ikke førte frem. Laurin er imidlertid klar på at dette skyldes den offentlige oppmerksomheten rettet mot selskapene. 

- Det samme skjedde med tomatene fra kjedene Axfood og ICA. Når folk får vite at produktene de kjøper er stjålet, vil de ikke ha dem! 

Boken har fått fantastiske kritikker i svenske medier. Se f.eks. denne lederartikkelen i Dagens Nyheter eller denne i Aftonbladet.

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024