Løperen Amaidan Salah holdt forrige lørdag opp plakaten med navnet til journalisten Ali Anouzla i det han kom i mål på Oslo Maraton. 24.september ble Anouzla tiltalt etter Marokkos terrorlovgivning. Flere menneskerettighetsorganisasjoner uttrykker nå bekymring for hans situasjon.
Ali Anouzla, redaktøren for nyhetssiden
Lakome ble 17. september 2013 arrestert i forbindelse med en artikkel han publiserte på sin nettside, og er nå tiltalt for brudd på terrorlovgivingen i landet. Han skal ifølge organisasjonen Reporters Without Borders ha publisert en link til en youtube-film som blant annet kritiserte den marokkanske kongen, og oppfordret marokkansk ungdom til jihad. Selv om Anouzla var kritisk til filmen, har marokkanske påtalemyndigheter uttalt at handlingen må anses som "a clear invitation and a direct incitement to take part in acts of terrorism in the Moroccan kingdom".
Anouzla er tidligere kjent for å ha rapportert om blant annet korrupsjon og overgrep begått av den marokkanske regjeringen. Nettstedet Lakome er en av de mer kritiske nyhetstjenestene i landet, og har blant annet rapportert mye om Vest-Sahara-konflikten.
50 organisasjoner med fokus på ytringsfrihet, deriblant norske PEN, har nå samlet seg om en
felles appell til marokkanske styresmakter. De frykter myndighetene vil dømme Anouzla på bakgrunn av landets terrorlovgiving, som har fått utstrakt kritikk for å ikke holde internasjonale rettsstandarder.
- We call on the Moroccan authorities to immediately release Ali Anouzla and allow the countrys media to participate in public debate on issues of great public concern to Morocco, står det i appellen fra de 50 organisasjonene.
Også Amnesty International har engasjert seg i saken. De anser Anouzla som en samvittighetsfange, og ber folk i en
uttalelse av 26. september 2013 om å skrive brev til det marokkanske justisdepartement, innenriksdepartementet, og det nasjonale rådet for menneskerettigheter, for å be om Anouzlas løslatelse.
OPPDATERING: Ali Anouzla ble
prøveløslatt 25. oktober, men er fortsatt tiltalt under Marokkos terrorlovgivning og kan bli dømt til
10-30 års fengsel. Nettstedet Lakome har blitt
blokkert hos mange internettbrukere i Marokko.