Journalist tiltalt under Marokkos terrorlovgiving
Article image
Løperen Amaidan Salah holdt forrige lørdag opp plakaten med navnet til journalisten Ali Anouzla i det han kom i mål på Oslo Maraton. 24.september ble Anouzla tiltalt etter Marokkos terrorlovgivning. Flere menneskerettighetsorganisasjoner uttrykker nå bekymring for hans situasjon.
Publisert 27. september 2013


Ali Anouzla, redaktøren for nyhetssiden Lakome ble 17. september 2013 arrestert i forbindelse med en artikkel han publiserte på sin nettside, og er nå tiltalt for brudd på terrorlovgivingen i landet. Han skal ifølge organisasjonen Reporters Without Borders ha publisert en link til en youtube-film som blant annet kritiserte den marokkanske kongen, og oppfordret marokkansk ungdom til jihad. Selv om Anouzla var kritisk til filmen, har marokkanske påtalemyndigheter uttalt at handlingen må anses som "a clear invitation and a direct incitement to take part in acts of terrorism in the Moroccan kingdom".

Les også: Salah Amaidane kom på andreplass i Oslo Maraton

'Løparen frå Vest-Sahara' kom inn med Vest-Saharas flagg over hodet.
Les mer
Anouzla er tidligere kjent for å ha rapportert om blant annet korrupsjon og overgrep begått av den marokkanske regjeringen. Nettstedet Lakome er en av de mer kritiske nyhetstjenestene i landet, og har blant annet rapportert mye om Vest-Sahara-konflikten.

50 organisasjoner med fokus på ytringsfrihet, deriblant norske PEN, har nå samlet seg om en felles appell til marokkanske styresmakter. De frykter myndighetene vil dømme Anouzla på bakgrunn av landets terrorlovgiving, som har fått utstrakt kritikk for å ikke holde internasjonale rettsstandarder.

- We call on the Moroccan authorities to immediately release Ali Anouzla and allow the country’s media to participate in public debate on issues of great public concern to Morocco, står det i appellen fra de 50 organisasjonene.

Også Amnesty International har engasjert seg i saken. De anser Anouzla som en samvittighetsfange, og ber folk i en uttalelse av 26. september 2013 om å skrive brev til det marokkanske justisdepartement, innenriksdepartementet, og det nasjonale rådet for menneskerettigheter, for å be om Anouzlas løslatelse.

OPPDATERING: Ali Anouzla ble prøveløslatt 25. oktober, men er fortsatt tiltalt under Marokkos terrorlovgivning og kan bli dømt til 10-30 års fengsel. Nettstedet Lakome har blitt blokkert hos mange internettbrukere i Marokko.
Nyheter

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023

Norskeid skip fraktet gass til okkuperte Vest-Sahara

Et Eitzen-eid tankskip fraktet gass inn til okkuperte Vest-Sahara i forrige uke, skriver Finansavisen i dag. 

08. mai 2023

Arbeiderpartiet krever et fritt Vest-Sahara

Ap-landsmøtet krever en løsning i Vest-Sahara-konflikten i tråd med saharawienes selvbestemmelsesrett. 

07. mai 2023

Ny rapport: 8 gamle norske fiskebåter havnet i okkuperte Vest-Sahara

En ny rapport avdekker at det pågår en storstilt eksport av gamle norske fiskebåter til sårbare farvann langs Afrikakysten. 8 havnet utenfor okkuperte Vest-Sahara. 

26. april 2023