Saharawisk ungdom drept i Sør-Marokko etter demonstrasjoner
Article image

Sammenstøt i Sør-Marokko etter at saharawiere ble nektet å sette opp telt utenfor byen Assa av marokkansk politi, førte til at en 20 år gammel mann omkom.

Publisert 26. september 2013
assa.jpg

Lørdag 21. september kl 12.30 skal marokkanske sikkerhetsstyrker ha ankommet til Tezymi 30 km utenfor byen Assa i Sør-Marokko, hvor et femtitalls saharawiske familier hadde bodd i telt i ti dager. De beordret teltbeboerne til å forlate stedet, siden det å slå opp telt er blitt uglesett av myndighetene etter Gdeim Izik-protestene i 2010. Men demonstrantene nektet å flytte seg. Dette ifølge meldinger fra saharawiske grupper i Assa.

Så, mandag 23. september kl 4 om morgenen, skal flere titalls politibiler støttet av helikopter ha ødelagt teltleiren og tvunget demonstrantene til å flykte. Folk inne i Assa skal da ha trukket ut på gatene for å demonstrere for retten til å bevege seg fritt. Politiet skal ha svart først med tåregass, og deretter løsnet skudd mot demonstrantene. 

Det er i disse sammenstøtene 20 år gamle Rachid skal ha omkommet. Støttekomiteen har mottatt fotografier av den omkomne. Han døde kl 13.30 av et skudd som gikk gjennom ryggen, og skal ha dødd på stedet og blitt tatt med av marokkanske sikkerhetsstyrker. I tillegg skal rundt 30 demonstranter ha blitt skadet, ifølge meldingene vi har fått. 

Den marokkanske regjeringen benekter at det har blitt avfyrt skudd, og omtaler demonstrantene som "looters". 

Assa ligger sør i Marokko nær grensen til det okkuperte Vest-Sahara, og en betydelig del av innbyggerne er saharawiere. 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022