Saharawisk ungdom drept i Sør-Marokko etter demonstrasjoner
Article image

Sammenstøt i Sør-Marokko etter at saharawiere ble nektet å sette opp telt utenfor byen Assa av marokkansk politi, førte til at en 20 år gammel mann omkom.

Publisert 26. september 2013
assa.jpg

Lørdag 21. september kl 12.30 skal marokkanske sikkerhetsstyrker ha ankommet til Tezymi 30 km utenfor byen Assa i Sør-Marokko, hvor et femtitalls saharawiske familier hadde bodd i telt i ti dager. De beordret teltbeboerne til å forlate stedet, siden det å slå opp telt er blitt uglesett av myndighetene etter Gdeim Izik-protestene i 2010. Men demonstrantene nektet å flytte seg. Dette ifølge meldinger fra saharawiske grupper i Assa.

Så, mandag 23. september kl 4 om morgenen, skal flere titalls politibiler støttet av helikopter ha ødelagt teltleiren og tvunget demonstrantene til å flykte. Folk inne i Assa skal da ha trukket ut på gatene for å demonstrere for retten til å bevege seg fritt. Politiet skal ha svart først med tåregass, og deretter løsnet skudd mot demonstrantene. 

Det er i disse sammenstøtene 20 år gamle Rachid skal ha omkommet. Støttekomiteen har mottatt fotografier av den omkomne. Han døde kl 13.30 av et skudd som gikk gjennom ryggen, og skal ha dødd på stedet og blitt tatt med av marokkanske sikkerhetsstyrker. I tillegg skal rundt 30 demonstranter ha blitt skadet, ifølge meldingene vi har fått. 

Den marokkanske regjeringen benekter at det har blitt avfyrt skudd, og omtaler demonstrantene som "looters". 

Assa ligger sør i Marokko nær grensen til det okkuperte Vest-Sahara, og en betydelig del av innbyggerne er saharawiere. 

Nyheter

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024