Saharawisk ungdom drept i Sør-Marokko etter demonstrasjoner
Article image

Sammenstøt i Sør-Marokko etter at saharawiere ble nektet å sette opp telt utenfor byen Assa av marokkansk politi, førte til at en 20 år gammel mann omkom.

Publisert 26. september 2013
assa.jpg

Lørdag 21. september kl 12.30 skal marokkanske sikkerhetsstyrker ha ankommet til Tezymi 30 km utenfor byen Assa i Sør-Marokko, hvor et femtitalls saharawiske familier hadde bodd i telt i ti dager. De beordret teltbeboerne til å forlate stedet, siden det å slå opp telt er blitt uglesett av myndighetene etter Gdeim Izik-protestene i 2010. Men demonstrantene nektet å flytte seg. Dette ifølge meldinger fra saharawiske grupper i Assa.

Så, mandag 23. september kl 4 om morgenen, skal flere titalls politibiler støttet av helikopter ha ødelagt teltleiren og tvunget demonstrantene til å flykte. Folk inne i Assa skal da ha trukket ut på gatene for å demonstrere for retten til å bevege seg fritt. Politiet skal ha svart først med tåregass, og deretter løsnet skudd mot demonstrantene. 

Det er i disse sammenstøtene 20 år gamle Rachid skal ha omkommet. Støttekomiteen har mottatt fotografier av den omkomne. Han døde kl 13.30 av et skudd som gikk gjennom ryggen, og skal ha dødd på stedet og blitt tatt med av marokkanske sikkerhetsstyrker. I tillegg skal rundt 30 demonstranter ha blitt skadet, ifølge meldingene vi har fått. 

Den marokkanske regjeringen benekter at det har blitt avfyrt skudd, og omtaler demonstrantene som "looters". 

Assa ligger sør i Marokko nær grensen til det okkuperte Vest-Sahara, og en betydelig del av innbyggerne er saharawiere. 

Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023