Saharawisk ungdom drept i Sør-Marokko etter demonstrasjoner
Article image
Sammenstøt i Sør-Marokko etter at saharawiere ble nektet å sette opp telt utenfor byen Assa av marokkansk politi, førte til at en 20 år gammel mann omkom.
Publisert 26. september 2013


assa.jpg Lørdag 21. september kl 12.30 skal marokkanske sikkerhetsstyrker ha ankommet til Tezymi 30 km utenfor byen Assa i Sør-Marokko, hvor et femtitalls saharawiske familier hadde bodd i telt i ti dager. De beordret teltbeboerne til å forlate stedet, siden det å slå opp telt er blitt uglesett av myndighetene etter Gdeim Izik-protestene i 2010. Men demonstrantene nektet å flytte seg. Dette ifølge meldinger fra saharawiske grupper i Assa.

Så, mandag 23. september kl 4 om morgenen, skal flere titalls politibiler støttet av helikopter ha ødelagt teltleiren og tvunget demonstrantene til å flykte. Folk inne i Assa skal da ha trukket ut på gatene for å demonstrere for retten til å bevege seg fritt. Politiet skal ha svart først med tåregass, og deretter løsnet skudd mot demonstrantene.

Det er i disse sammenstøtene 20 år gamle Rachid skal ha omkommet. Støttekomiteen har mottatt fotografier av den omkomne. Han døde kl 13.30 av et skudd som gikk gjennom ryggen, og skal ha dødd på stedet og blitt tatt med av marokkanske sikkerhetsstyrker. I tillegg skal rundt 30 demonstranter ha blitt skadet, ifølge meldingene vi har fått.

Den marokkanske regjeringen benekter at det har blitt avfyrt skudd, og omtaler demonstrantene som "looters".

Assa ligger sør i Marokko nær grensen til det okkuperte Vest-Sahara, og en betydelig del av innbyggerne er saharawiere.

Se politiet ødelegge teltleiren på videoen under.


Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021