Ny rapport ber Total forlate Vest-Sahara
Article image
Western Sahara Resource Watch krever i en ny rapport at det franske oljeselskapet Total må forlate okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 02. september 2013


Selskapet Total leter etter olje i Vest-Sahara til tross for at FNs juridiske kontor sier det er folkerettsstridig.

I en ny rapport publisert i dag, anslår den internasjonale nettverksorganisasjonen WSRW at Total må ha investert rundt 75 millioner dollar i undersøkelser i territoriet det siste året. Et datterselskap av det kinesiske statsoljeselskapet CNPC gjorde kartlegging i Vest-Sahara på vegne av Total fram til juli i år.

Last ned rapporten 'Totally wrong" her.

Rapporten er utgitt med støtte fra de tre LO-forbundene Industri Energi, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet.

"Total utviser en total mangel på grunnleggende samfunnsansvar. Selskapet nekter å svare på et ethvert spørsmål knyttet til de legitime rettighetene til Vest-Saharas folk", uttalte Erik Hagen, styreleder i WSRW.

I 2001 ga Marokko for første gang oljelisenser i Vest-Sahara, et område Maroko okkuperte i strid med folkeretten. En av de to lisensene ble gitt til Total. Et par måneder leverte FNs juridiske kontor en analyse for Sikkerhetsrådet der de konkluderer med at enhver videre leting vil være i strid med folkeretten dersom saharawiene selv ikke er konsultert.

Likevel har Total fortsatt sine engasjementer i Vest-Sahara, uten å søke samtykke fra det saharawiske folk. Total har den største blokken av samtlige selskaper i Vest-Sahara i dag - blokken er på størrelse med Portugal - og har fra juli 2012 til juli 2013 gjennomført de mest avanserte og dyreste seismiske undersøkelsene noen sinne.

Total er en av det norske Oljefondets største investeringer. I 2005 brukte Finansdepartementet 190 dager på å ekskludere et amerikansk oljeselskap fra fondet på grunn av dets uetiske oljeleting i Vest-Sahara. Dette selskapet hadde en kortere lisensperiode og gjorde mindre investeringer i området, ellers er avtalene fullstendig identiske. Finansdepartementet har hittil brukt dager på å vurdere spørsmålet om Total i Vest-Sahara.

Bekymringer angående saharawiske folks rettigheter har blitt avvist av Total, som sier de ikke ønsker å engasjere seg i politikk. Selskapet ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til sine planer.

"Total har blitt en av de største hindrene for å finne en løsning på konflikten i Vest-Sahara. Hva slags interesse vil Marokko ha i å bidra til å finne en løsning på konflikten så lenge de samarbeider med Total i å lete etter olje i Vest-Sahara?", spør Hagen.

"Vi ber alle eiere av Total om å øyeblikkelig legge press på selskapet. Hvis Total ikke avslutter sitt engasjement umiddelbart, ber vi aksjonærene om å avslutte sine investeringer", sier Hagen.
Nyheter

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023

Kraftig nedgang i norske oljekontroverser

I en årrekke har norskflaggede fartøy fraktet oljeprodukter inn til okkuperte Vest-Sahara. Flaggskifter har ført til kjempenedgang. 

23. mai 2023