Enda mer Total-arbeid i Vest-Sahara
For fjerde gang siden i fjor har Total fornyet seismikkavtalene sine i okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 20. juni 2013


Støttekomiteen for Vest-Sahara skrev tidligere i juni at Totals leteavtale i Vest-Sahara med et datterselskap av det kinesiske statsoljeselskapet CNPC var i ferd med å utløpe.

Etter en kort pause i midten av juni, har nå undersøkelsene startet opp på ny.

Fra juli til september 2012 drev det Bahamas-registrerte fartøyet ‘Sea Surveyor’, seismiske undersøkelser for Total på blokken i Vest-Sahara. Fra 27. oktober startet ny leting, denne gangen med fartøyet BGP Prospector, eid av et datterselskap eid av det kinesiske statsoljeselskapet CNPC. Kontrakten gikk til 12. april 2013.

På dette tidspunktet hadde en rekke investorer og sivilsamfunnsorganisasjoner protestert overfor engasjementet. Likevel inngikk Total ennå en avtale for videre undersøkelser med BGP Prospector. Den startet opp i slutten av april og ble avsluttet i første halvdel av juni.

Deretter trakk seismikkskipet seg tilbake til Agadir i Marokko.

Nå har en ny avtale åpenbart blitt inngått. 15. juni var BGP Prospector tilbake i Vest-Saharas farvann. Fartøyet ligger nå rett vest for Vest-Saharas by Dakhla.

Total har til Støttekomiteens partner Western Sahara Resource Watch avvist å svare på spørsmål om hva deres kommende planer i Vest-Sahara er. Støttekomiteen antar at de kan ha investert minst 75 millioner USD i undersøkelsene i området det siste året.

Total har hittil inngått fem lisensavtaler (2001, 2002, 2003, 2011, 2012) med Marokkos statsoljeselskap i Vest-Sahara, og har ifølge KLP opsjon for videre leting etter at den nåværende avtalen utløper.Total har også vært engasjert i research av området i tiåret i mellomtiden.
Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024