Raftoprisvinneren hardt ut mot Hordaland-rederi
Article image

Raftoprisvinner og Bergensvenn Sidi Mohammed Daddach sier det er skuffende at Fonnes Shipping fra Nordhordland tar del i plyndringen av Vest-Sahara.

Publisert 01. juni 2013

"Selskapet tar del i en ulovlig handling. Det finnes ingen unnskyldning for å stjele ressursene fra mitt land. Vest-Saharas folk tjener ikke på denne handelen, og vi har ikke bedt om at den skal finne sted", sier Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach på telefon til Norge. 

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002 etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler. Han understreker at Marokko ikke har rett til å ta ut naturressursene i Vest-Sahara og at selskapene støtter opp under ugjerningen. 

"Mens selskapene tjener på handelen, utsettes saharawier for tortur og overgrep på grunn av okkupasjonen. Ethvert sandkorn som tas ut av Vest-Sahara i løpet av okkupasjonen er et tyveri. Det er svært skuffende å se et selskap fra Norge ta del i plydringen", sier Daddach, sterkt kritisk til rederiet fra Nordhordland. 

Også den Brussel-baserte organisasjonen Western Sahara Resource Watch er sterkt kritiske. Gruppen har sendt et brev til Fonnes Shipping og ber selskapet ta til fornuft. 

"It is our opinion that such transports contribute to undermine the UN peace process and the rights of the Saharawi people. We are convinced it is not in your company's best interest to be associated with such practices", skrev WSRW i et brev til Fonnes Shipping etter at transporten ble avslørt denne uken. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024