Raftoprisvinneren hardt ut mot Hordaland-rederi
Article image

Raftoprisvinner og Bergensvenn Sidi Mohammed Daddach sier det er skuffende at Fonnes Shipping fra Nordhordland tar del i plyndringen av Vest-Sahara.

Publisert 01. juni 2013

"Selskapet tar del i en ulovlig handling. Det finnes ingen unnskyldning for å stjele ressursene fra mitt land. Vest-Saharas folk tjener ikke på denne handelen, og vi har ikke bedt om at den skal finne sted", sier Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach på telefon til Norge. 

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002 etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler. Han understreker at Marokko ikke har rett til å ta ut naturressursene i Vest-Sahara og at selskapene støtter opp under ugjerningen. 

"Mens selskapene tjener på handelen, utsettes saharawier for tortur og overgrep på grunn av okkupasjonen. Ethvert sandkorn som tas ut av Vest-Sahara i løpet av okkupasjonen er et tyveri. Det er svært skuffende å se et selskap fra Norge ta del i plydringen", sier Daddach, sterkt kritisk til rederiet fra Nordhordland. 

Også den Brussel-baserte organisasjonen Western Sahara Resource Watch er sterkt kritiske. Gruppen har sendt et brev til Fonnes Shipping og ber selskapet ta til fornuft. 

"It is our opinion that such transports contribute to undermine the UN peace process and the rights of the Saharawi people. We are convinced it is not in your company's best interest to be associated with such practices", skrev WSRW i et brev til Fonnes Shipping etter at transporten ble avslørt denne uken. 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022