Raftoprisvinneren hardt ut mot Hordaland-rederi
Article image
Raftoprisvinner og Bergensvenn Sidi Mohammed Daddach sier det er skuffende at Fonnes Shipping fra Nordhordland tar del i plyndringen av Vest-Sahara.
Publisert 01. juni 2013


"Selskapet tar del i en ulovlig handling. Det finnes ingen unnskyldning for å stjele ressursene fra mitt land. Vest-Saharas folk tjener ikke på denne handelen, og vi har ikke bedt om at den skal finne sted", sier Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach på telefon til Norge.

Daddach vant Raftoprisen i Bergen i 2002 etter å ha sittet 24 år i marokkanske fengsler. Han understreker at Marokko ikke har rett til å ta ut naturressursene i Vest-Sahara og at selskapene støtter opp under ugjerningen.

"Mens selskapene tjener på handelen, utsettes saharawier for tortur og overgrep på grunn av okkupasjonen. Ethvert sandkorn som tas ut av Vest-Sahara i løpet av okkupasjonen er et tyveri. Det er svært skuffende å se et selskap fra Norge ta del i plydringen", sier Daddach, sterkt kritisk til rederiet fra Nordhordland.

Også den Brussel-baserte organisasjonen Western Sahara Resource Watch er sterkt kritiske. Gruppen har sendt et brev til Fonnes Shipping og ber selskapet ta til fornuft.

"It is our opinion that such transports contribute to undermine the UN peace process and the rights of the Saharawi people. We are convinced it is not in your company’s best interest to be associated with such practices", skrev WSRW i et brev til Fonnes Shipping etter at transporten ble avslørt denne uken.

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021