Nordmenn kastes nå ut fra okkuperte Vest-Sahara
Article image

En gruppe på tre nordmenn som reiste til okkuperte Vest-Sahara i går kastes i dette øyeblikk ut av området.

Publisert 09. mai 2013

Foto (f.v.), Lise Resvold (24), Ingar Langli (28), Matilde Uggerud (21).

Tre nordmenn ankom i går Vest-Sahara for å observere overgrepene i territoriet. Oppholdet varte bare i én dag. 

Ti sivilkledde politimenn møtte ved halv elleve-tiden norsk tid opp i hotellet der tre oppholdt seg. Nå, kl. 12:30 norsk tid, er gruppen i en sivil politibil i retning Agadir i Marokko. 
 

Gruppen består av Lise Resvold, student fra Stavanger, Ingar Langli, aktiv i Industri Energi i Sunndalsøra og Matilde Uggerud, student i Oslo. De tre reiste til området på eget intiativ.

Les også: Industri Energi fordømmer utvisningen

Politiet fortalte gruppen de ble kastet ut av hensyn til sin egen sikkerhet, og at de ville bli kastet i arresten om de ikke gjorde som de fikk beskjed om. 

"Etter at vi kom til Vest-Sahara i går har vi blitt konstant skygget av marokkansk politi" sier Ingar Langli på telefon fra politieskorten. 

25. april blokkerte Frankrike et amerikansk-britisk forslag i Sikkerhetsrådet om at overgrepene i Vest-Sahara skal monitoreres av FN-styrken som står utplassert der. FN-operasjonen er en av få i verden som ikke har et slikt mandat. Etter Frankrikes blokkering løp saharawiene ut i gatene for å demonstrere. Hovedstaden El Aaiun har vært vitne til de største demonstrasjonene noen sinne de siste to ukene, med påfølgende overgrep mot saharawier. Ban Ki-Moon har i sine rapporter appellert om flere slike internasjonale besøk til territoriet. 

"Saharawiene vi møtte i går kveld kunne fortelle om alvorlige overgrep bare fordi de demonstrerte. Det er en tragedie at denne fredelige frigjøringskampen ikke får mer oppmerksomhet. Det er på tide at Marokko lar internasjonale delegasjoner få fritt besøke de okkuperte områdene", sier Langli på telefon. 
 

bilde_nordmenn_509.jpg
Høytoppløselig versjon. 
Nyheter

Har MOWI og Salmar rent mel i posen?

To av Norges største oppdrettsselskaper enda ikke svart på spørsmål om bærekraft og opprinnelse av fiskefôret de bruker.

26. september 2023

Den ukjente dronekrigen

Siden november 2020 har det vært krigshandlinger mellom Marokko og Vest-Sahara. Det internasjonale samfunnet er stille. 

21. september 2023

Den demokratiske situasjonen i Vest-Sahara

Vest-Sahara regnes som et av de minst demokratisk fri landene i verden. Mens Norge scorer 100/100 i Freedom House sin evaluering av verdens land, får Vest-Sahara kun 4/100. 

11. september 2023

Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

05. september 2023