Nordmenn kastes nå ut fra okkuperte Vest-Sahara
Article image
En gruppe på tre nordmenn som reiste til okkuperte Vest-Sahara i går kastes i dette øyeblikk ut av området.
Publisert 09. mai 2013


Foto (f.v.), Lise Resvold (24), Ingar Langli (28), Matilde Uggerud (21).

Tre nordmenn ankom i går Vest-Sahara for å observere overgrepene i territoriet. Oppholdet varte bare i én dag.

Ti sivilkledde politimenn møtte ved halv elleve-tiden norsk tid opp i hotellet der tre oppholdt seg. Nå, kl. 12:30 norsk tid, er gruppen i en sivil politibil i retning Agadir i Marokko.

Gruppen består av Lise Resvold, student fra Stavanger, Ingar Langli, aktiv i Industri Energi i Sunndalsøra og Matilde Uggerud, student i Oslo. De tre reiste til området på eget intiativ.

Les også: Industri Energi fordømmer utvisningen

Politiet fortalte gruppen de ble kastet ut av hensyn til sin egen sikkerhet, og at de ville bli kastet i arresten om de ikke gjorde som de fikk beskjed om.

"Etter at vi kom til Vest-Sahara i går har vi blitt konstant skygget av marokkansk politi" sier Ingar Langli på telefon fra politieskorten.

25. april blokkerte Frankrike et amerikansk-britisk forslag i Sikkerhetsrådet om at overgrepene i Vest-Sahara skal monitoreres av FN-styrken som står utplassert der. FN-operasjonen er en av få i verden som ikke har et slikt mandat. Etter Frankrikes blokkering løp saharawiene ut i gatene for å demonstrere. Hovedstaden El Aaiun har vært vitne til de største demonstrasjonene noen sinne de siste to ukene, med påfølgende overgrep mot saharawier. Ban Ki-Moon har i sine rapporter appellert om flere slike internasjonale besøk til territoriet.

"Saharawiene vi møtte i går kveld kunne fortelle om alvorlige overgrep bare fordi de demonstrerte. Det er en tragedie at denne fredelige frigjøringskampen ikke får mer oppmerksomhet. Det er på tide at Marokko lar internasjonale delegasjoner få fritt besøke de okkuperte områdene", sier Langli på telefon.

Denne saken oppdateres.

Få opp høytoppløselig versjon av bildet nedenfor ved å klikke på det. Kan brukes fritt.

bilde_nordmenn_509.jpg

Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021