Sultana banket opp igjen
Article image

Ennå en gang har Sultana Khaya, som besøkte Norge i fjor, blitt banket av politiet. Støttekomiteen har snakket med henne.

Publisert 03. mai 2013

Støttekomiteen for Vest-Sahara var i går i telefonkontakt med den saharawiske aktivisten Sultana Khaya. Dette er hva hun fortalte oss. 

"Alle demonstrasjonene startet da Sikkerhetsrådet ikke klarte å inkludere menneskerettigheter i MINURSO-mandatet. I Boujdour, like etter resolusjonen ble kjent, løp saharawiene ut i gatene med saharawiske flagg og ba fredelig om sin rett til uavhengighet. 

sultana_layoun_350.jpg

Etterpå, deltok jeg på mandag i en av de største demonstrasjnene i El Aaiun, og bar med meg et Vest-Sahara [se Sultana i oransje melha i bildet til høyre]. Jeg dro tilbake til Boujdour der vi hadde en annen demonstrasjon. De knakk eller forstuet fingeren min da prøvde å ta flagget mitt fra meg [se bandasje på bildet]. De angrep huset mitt og ødela alt. Jeg, søstrene mine og andre saharawiske kvinner ble banket opp. 

Jeg ble tatt med til sykehuset, og etter at vi var tilbake i huset, fortsatte marokkansk politi å kaste steiner på huset mitt, fra klokka ni til tolv om kvelden. Til slutt hadde alt blitt ødelagt. 

Ettersom Sikkerhetsrådet ikke klarer å støtte saharawiene med noe så enkelt som menneskerettigheter, står saharawiene nå alene til å finne en løsning, og vi vil ikke vente på de mektige statene til å støtte oss. Fra nå av skal vi gå ut på gatene med flaggene våre for å kreve vår rett. Vi er ikke redde."

Under er video av Sultana få timer før hun ble banket opp.
 


Her er video av huset hennes etter at politiet stormet det. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024