Sultana banket opp igjen
Article image
Ennå en gang har Sultana Khaya, som besøkte Norge i fjor, blitt banket av politiet. Støttekomiteen har snakket med henne.
Publisert 03. mai 2013


Støttekomiteen for Vest-Sahara var i går i telefonkontakt med den saharawiske aktivisten Sultana Khaya. Dette er hva hun fortalte oss.

"Alle demonstrasjonene startet da Sikkerhetsrådet ikke klarte å inkludere menneskerettigheter i MINURSO-mandatet. I Boujdour, like etter resolusjonen ble kjent, løp saharawiene ut i gatene med saharawiske flagg og ba fredelig om sin rett til uavhengighetet.

sultana_layoun_350.jpgEtterpå, deltok jeg på mandag i en av de største demonstrasjnene i El Aaiun, og bar med meg et Vest-Sahara [se Sultana i oransje melha i bildet til høyre]. Jeg dro tilbake til Boujdour der vi hadde en annen demonstrasjon. De knakk eller forstuet fingeren min da prøvde å ta flagget mitt fra meg [se bandasje på bildet]. De angrep huset mitt og ødela alt. Jeg, søstrene mine og andre saharawiske kvinner ble banket opp.

Jeg ble tatt med til sykehuset, og etter at vi var tilbake i huset, fortsatte marokkansk politi å kaste steiner på huset mitt, fra klokka ni til tolv om kvelden. Til slutt hadde alt blitt ødelagt.

Ettersom Sikkerhetsrådet ikke klarer å støtte saharawiene med noe så enkelt som menneskerettigheter, står saharawiene nå alene til å finne en løsning, og vi vil ikke vente på de mektige statene til å støtte oss. Fra nå av skal vi gå ut på gatene med flaggene våre for å kreve vår rett. Vi er ikke redde."

Under er video av Sultana få timer før hun ble banket opp.


Her er video av huset hennes etter at politiet stormet det.


Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021