Sultana banket opp igjen
Article image

Ennå en gang har Sultana Khaya, som besøkte Norge i fjor, blitt banket av politiet. Støttekomiteen har snakket med henne.

Publisert 03. mai 2013

Støttekomiteen for Vest-Sahara var i går i telefonkontakt med den saharawiske aktivisten Sultana Khaya. Dette er hva hun fortalte oss. 

"Alle demonstrasjonene startet da Sikkerhetsrådet ikke klarte å inkludere menneskerettigheter i MINURSO-mandatet. I Boujdour, like etter resolusjonen ble kjent, løp saharawiene ut i gatene med saharawiske flagg og ba fredelig om sin rett til uavhengighet. 

sultana_layoun_350.jpg

Etterpå, deltok jeg på mandag i en av de største demonstrasjnene i El Aaiun, og bar med meg et Vest-Sahara [se Sultana i oransje melha i bildet til høyre]. Jeg dro tilbake til Boujdour der vi hadde en annen demonstrasjon. De knakk eller forstuet fingeren min da prøvde å ta flagget mitt fra meg [se bandasje på bildet]. De angrep huset mitt og ødela alt. Jeg, søstrene mine og andre saharawiske kvinner ble banket opp. 

Jeg ble tatt med til sykehuset, og etter at vi var tilbake i huset, fortsatte marokkansk politi å kaste steiner på huset mitt, fra klokka ni til tolv om kvelden. Til slutt hadde alt blitt ødelagt. 

Ettersom Sikkerhetsrådet ikke klarer å støtte saharawiene med noe så enkelt som menneskerettigheter, står saharawiene nå alene til å finne en løsning, og vi vil ikke vente på de mektige statene til å støtte oss. Fra nå av skal vi gå ut på gatene med flaggene våre for å kreve vår rett. Vi er ikke redde."

Under er video av Sultana få timer før hun ble banket opp.
 


Her er video av huset hennes etter at politiet stormet det. 

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022