MINURSO uten menneskerettighetsmandat nok et år
Article image

I dag var FNs sikkerhetsråd samlet for å vedta avgjøre mandatet til FN-operasjonen i Vest-Sahara. De som håpet på seier for menneskerettighetene, må nok en gang skuffet innse at i Sikkerhetsrådet rår makta.

Publisert 25. april 2013

I år som fra tidligere år er det Frankrike som sitter igjen med skitne hender - og saharawiene som sitter igjen med svarteper. 

MINURSO har siden oppstarten i 1991 manglet muligheten til å rapportere på menneskerettslige overgrep. Flere stater og organisasjoner har protestert mot dette, og hvert år foregår en politisk drakamp med ulike lobbykonstelasjoner. Norge er av statene som har engasjert seg, og senest 16.april i år bekreftet Utenriksminister Espen Barth Eide at Norge arbeider overfor Sikkerhetsrådet at FN-operasjonen i Vest-Sahara må få rapportere på menneskerettighetsovergrep. 

Mens skuffelsen er tydelig blant Vest-Saharas venner, sa Marokko seg fornøyd med en tannløs resolusjon sett fra menneskerettighetsperspektivet. Se dagens Sikkerhetsrådresolusjon her. USA har de siste ukene arbeidet hardt for å få Marokko og deres allierte i Paris til å godta at menneskerettighetsobservasjon måtte bli en del av mandatet. 

Av andre momenter som ble tatt opp i FNs resolusjon var en uttalt støtte til FNs utsending Christopher Ross, støtten til fremtidige forhandlinger mellom Marokko og Polisario, og en klar uttalelse om at status quo ikke er en fremtidig løsning. 

Inntil mandatet til MINURSO igjen vil bli fornyet april/mai 2014 - vil de 233 fredsbevarende observatørene ikke nevne menneskerettighetsovergrepene de eventuelt blir vitne til.

I dag ble også mandatet til FN-styrken i Mali vedtatt, et land hvor Frankrike tungt engasjert. Den styrken fikk menneskerettighetsmandat.

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022