MINURSO uten menneskerettighetsmandat nok et år
Article image
I dag var FNs sikkerhetsråd samlet for å vedta avgjøre mandatet til FN-operasjonen i Vest-Sahara. De som håpet på seier for menneskerettighetene, må nok en gang skuffet innse at i Sikkerhetsrådet rår makta.
Publisert 25. april 2013


I år som fra tidligere år er det Frankrike som sitter igjen med skitne hender – og saharawiene som sitter igjen med svarteper.

MINURSO har siden oppstarten i 1991 manglet muligheten til å rapportere på menneskerettslige overgrep. Flere stater og organisasjoner har protestert mot dette, og hvert år foregår en politisk drakamp med ulike lobbykonstelasjoner. Norge er av statene som har engasjert seg, og senest 16.april i år bekreftet Utenriksminister Espen Barth Eide at Norge arbeider overfor Sikkerhetsrådet at FN-operasjonen i Vest-Sahara må få rapportere på menneskerettighetsovergrep.

Mens skuffelsen er tydelig blant Vest-Saharas venner, sa Marokko seg fornøyd med en tannløs resolusjon sett fra menneskerettighetsperspektivet. Se dagens Sikkerhetsrådresolusjon her. USA har de siste ukene arbeidet hardt for å få Marokko og deres allierte i Paris til å godta at menneskerettighetsobservasjon måtte bli en del av mandatet.

Av andre momenter som ble tatt opp i FNs resolusjon var en uttalt støtte til FNs utsending Christopher Ross, støtten til fremtidige forhandlinger mellom Marokko og Polisario, og en klar uttalelse om at status quo ikke er en fremtidig løsning.

Inntil mandatet til MINURSO igjen vil bli fornyet april/mai 2014 – vil de 233 fredsbevarende observatørene ikke nevne menneskerettighetsovergrepene de eventuelt blir vitne til.

I dag ble også mandatet til FN-styrken i Mali vedtatt, et land hvor Frankrike tungt engasjert. Den styrken fikk menneskerettighetsmandat.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021