Spania stiller spørsmål ved menneskerettigheter i FN-mandatet
Spania har tidligere åpent krevd menneskerettigheter i FN-mandatet. Ettersom Marokko fordømmer forslaget mener spanjolene kanskje det ikke er en god ide likevel.
Publisert 21. april 2013


Frankrike og Spania er tradisjonelt de to mest Marokko-vennlige statene i Europa i spørsmålet om saharawienes rett til selvbestemmelse.

Den franske regjeringen har tidligere denne uken uttalt at at "vi har ikke konkludert på om vi kommer til å stemme for eller i mot" amerikanernes forslag om menneskerettigheter i FN-mandatet.

Ifølge et oppslag i El Pais i dag, finner den spanske regjeringen det som ikke bærekraftig å gi FN-operasjonen et slikt menneskerettighetsmandat ettersom Marokko ikke vil.

Marokko har de siste dagene mobilisert støtte i Russland og Kina mot forslaget om menneskerettighetsrapportering i FN-operasjonens mandat. De har også de siste dagene fått støtte fra sine nære allierte i kongedømmet Saudi-Arabia.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024