Spania stiller spørsmål ved menneskerettigheter i FN-mandatet
Spania har tidligere åpent krevd menneskerettigheter i FN-mandatet. Ettersom Marokko fordømmer forslaget mener spanjolene kanskje det ikke er en god ide likevel.
Publisert 21. april 2013


Frankrike og Spania er tradisjonelt de to mest Marokko-vennlige statene i Europa i spørsmålet om saharawienes rett til selvbestemmelse.

Den franske regjeringen har tidligere denne uken uttalt at at "vi har ikke konkludert på om vi kommer til å stemme for eller i mot" amerikanernes forslag om menneskerettigheter i FN-mandatet.

Ifølge et oppslag i El Pais i dag, finner den spanske regjeringen det som ikke bærekraftig å gi FN-operasjonen et slikt menneskerettighetsmandat ettersom Marokko ikke vil.

Marokko har de siste dagene mobilisert støtte i Russland og Kina mot forslaget om menneskerettighetsrapportering i FN-operasjonens mandat. De har også de siste dagene fått støtte fra sine nære allierte i kongedømmet Saudi-Arabia.
Nyheter

EU-domstolen annullerer avtaler i Vest-Sahara

29. september slo EU-domstolen bena under EUs folkerettsstridige handels- og fiskeriavtaler med Marokko i det okkuperte Vest-Sahara.

12. oktober 2021

Bestill Vest-Sahara-foredrag!

Støttekomiteen for Vest-Sahara holder rundt 200 foredrag i året i Norge. Vil dere at vi skal komme innom?

01. oktober 2021

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021