Spania stiller spørsmål ved menneskerettigheter i FN-mandatet
Spania har tidligere åpent krevd menneskerettigheter i FN-mandatet. Ettersom Marokko fordømmer forslaget mener spanjolene kanskje det ikke er en god ide likevel.
Publisert 21. april 2013


Frankrike og Spania er tradisjonelt de to mest Marokko-vennlige statene i Europa i spørsmålet om saharawienes rett til selvbestemmelse.

Den franske regjeringen har tidligere denne uken uttalt at at "vi har ikke konkludert på om vi kommer til å stemme for eller i mot" amerikanernes forslag om menneskerettigheter i FN-mandatet.

Ifølge et oppslag i El Pais i dag, finner den spanske regjeringen det som ikke bærekraftig å gi FN-operasjonen et slikt menneskerettighetsmandat ettersom Marokko ikke vil.

Marokko har de siste dagene mobilisert støtte i Russland og Kina mot forslaget om menneskerettighetsrapportering i FN-operasjonens mandat. De har også de siste dagene fått støtte fra sine nære allierte i kongedømmet Saudi-Arabia.
Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022