Sultana angrepet igjen
Article image

Sultana Khaya - som besøkte Norge i fjor - er igjen angrepet av politet under en demonstrasjon. Amnesty uttrykker bekymring for overgrepene mot fredelige demonstranter.

Publisert 07. april 2013

I forbindelse med at FNs spesialutsending til Vest-Sahara, Christopher Ross, besøkte territoriet før påske, holdt saharawier fredelige demonstasjoner i hovedstaden i El Aaiun. 

Demonstrantene ble møtt av horder av sivilkledde politimenn. Flere av dem kastet stein og banket opp saharawiene tilstede. Flere saharawier ble skadd av overgrepene. Blant de som ble angrepet og trakassert var Raftoprisvinner Sidi Mohammed Daddach og Sultana Khaya. Sistnevnte holdt i 2012 foredrag i en rekke norske byer om overgrepene i okkuperte territoriet.

"Klokken var 17 og vi hadde akkurat startet demonstrasjonen, da politiet møtte opp", sier Khaya på telefon til Støttekomiteen. 

"De startet å slå oss. En av dem slo meg i ansktet. Få øyeblikk etterpå bar de meg inn i en politibil der jeg ble bundet til en stol og trakassert. De truet med å voldta meg", sier Khaya.

Khaya forteller at da hun ble båret på gaten, at tok politiet henne rundt på kroppen, under klærne. 

"Etterpå ble jeg dumpet på utsiden av byen, og jeg måtte gå hele veien tilbake. Til slutt traff jeg en saharawi som lånte meg telefonen sin så jeg kunne ringe og be om hjelp. Fortell de jeg møtte i Norge at vi trenger internasjonal beskyttelse", appellerer Khaya. 

FNs operasjon i området, MINURSO, står som et taust vitne til overgrepene, siden de verken har mandat til å gripe inn eller rapportere på det som skjer.

Overgrepene "understreker behovet for at MINURSO får et mandat til å overvåke overgrepene", uttrykte Amnesty International i en melding denne uken. MINURSOs mandat skal opp til ny vurdering i slutten av april 2013, men det er ventet at menneskerettighetsobservasjon ikke vil bli del av mandatet. Både Marokko og Frankrike nekter for en utvidelse av mandatet til å omfatte dette.

Amnesty International ber marokkanske myndigheter respektere "demonstrantenes rett til å uttrykke sine synspunkter fredelig, og til å fullstendig og uavhengig undersøke hendelser som førte til at minst et dusin demonstranter skal ha blitt skadet, og holde ansvarlig de som er ansvarlig".

Se også disse videoene fra Vest-Sahara i påsken:

Nyheter

Ernæringskrise i de saharawiske flyktingleirene

Som følge av de økte matvareprisene brygger det opp til en ernæringskrise blant de saharawiske barn i Algerie.  

30. august 2022

Politiske fanger klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene

En gruppe saharawiske fanger har i dag klaget inn Marokko for brudd på menneskerettighetene - bistått av professor Mads Andenæs. 

Se også: Leserinnlegg, BT, 12.07.2022

01. juli 2022

Vennegruppe for Vest-Sahara etablert på Stortinget

En vennegruppe for Vest-Sahara bestående av representanter fra alle ni politiske partier ble i dag etablert på Stortinget.

01. juni 2022

Rapport: Oppdrettsnæringen må satse mer på bærekraft

Hva gjøres for at norsk lakseproduksjon ikke ødelegger for matsikkerheten i Vest-Afrika? Støttekomiteen for Vest-Sahara har utfordret Norges 40 største oppdrettsselskaper.

24. mai 2022