Storpolitisk seier for liten komité

Pressemelding fra Støttekomiteen for Vest-Sahara, 3. mai 2006.

Publisert 03. mai 2006

PRESSEMELDING
Støttekomiteen for Vest-Sahara
3. mai 2006- Dette er en historisk seier som kan måle seg med høydepunktene i anti-apartheid-kampanjen, sier Ronny Hansen, leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara (SKVS).

I går kveld norsk tid trakk den amerikanske oljegiganten Kerr-McGee (KMG) seg fra videre samarbeid med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara. Dermed har samtlige utenlandske oljeselskaper rømt landet, og Marokko har blitt påført det største politiske og økonomiske nederlaget i Vest-Sahara-konflikten på mange år.

- Nå har vi rammet okkupanten der det svir mest. Tyveriet av Vest-Saharas naturressurser er ett av hovedmotivene bak okkupasjonen, sier Hansen. 

Arbeidet har blitt ledet av den norske 18 medlemmer lille organisasjonen Støttekomiteen for Vest-Sahara (SVKS). SKVS har i fem år stått i spissen for en internasjonal allianse for å stoppe Kerr-McGee og deres partnere i å drive ulovlig oljeutvinning i Vest-Sahara. Selskapets retrett kommer etter å ha blitt påført flere nederlag:

  • Flere hundre aksjonærer fra 30 land har blitt informert, og totalt har en halv milliard kroner blitt solgt ut fra selskapet med etisk begrunnelse.
  • Det norske Oljefondet solgte seg i fjor ut av selskapet, med henvisning til at aktivitetene var et "svært alvorlig brudd på grunnleggende etiske normer" og "undergraver FNs fredsprosess."
  • KMG ble svartelistet av europeiske aksjeanalytiker-selskaper.
  • KMGs kontraktører og partnere i flere land trakk seg ut i årene 2003-2005 etter internasjonale media- og aksjonærkampanjer. Først ut var det norske selskapet TGS-Nopec (trakk seg i 2003), etterfulgt av nederlandske Fugro NV (2004), britiske Wessex Exploration (2004), franske Total (2004) og danske Thor Offshore (2005)
  • SKVS sin KMG-kampanje har fått omfattende omtale i marokkansk og annen internasjonal presse.

- Kampanjen har nå presset 8 av 8 selskaper til å bryte Marokko-samarbeidet. Det har paralysert den marokkanske oljeindustrien i Vest-Sahara. Selskapene har blitt nødt til å forlate det okkuperte landet med halen mellom beina, i tur og orden. Det er vi utrolig stolte av, sier Hansen.

I fjor sendte SKVS to norske delegasjoner til Kerr-McGees hovedkontor i Oklahoma City, men begge gangene har selskapet nektet å ta i mot organisasjonen.

For kommentarer, vennligst kontakt:
Ronny Hansen, leder, Støttekomiteen for Vest-Sahara, tlf 94250270, ronnyha@gmail.com
Rolf Wermundsen, styremedlem, Støttekomiteen for Vest-Sahara, tlf 93041983, rolfw@netcom.no. 

"De multinasjonale selskapene har ikke noe annet valg enn å kapitulere. Frem til i dag har dette kostet kongeriket [Marokko] fire store selskaper involvert i utvinningen av olje (…) Denne opposisjonen har blitt startet fra Norge." 
Le Journal-Hebdomadaire, marokkansk avis, 27. juli 2005
 

Nyheter

Saharawiske politiske fanger sultestreiker

Siden 1. april har to saharawiske politiske fanger sultestreiket i protest mot forferdelige fengselsforhold.

20. april 2022

Norsk skip fraktet fosfat fra okkuperte Vest-Sahara

“En beklagelig situasjon”, sier rederisjefen i Belships, som etterlyser et forbud fra norske myndigheter.

11. mars 2022

Oljefondet hamstrer i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet har nå plassert 162 milliarder kroner i selskaper som investerer i okkuperte Vest-Sahara. Det er fire ganger så mye som det totale norske bistandsbudsjettet.

03. mars 2022