Livstid for saharawiske menneskerettighetsaktivister
Article image
Ledende saharawiske menneskerettighetsaktivister ble i natt dømt til livstid av en marokkansk militær rett. Et tjuetalls saharawier fikk mellom 20 år og livstid.
Publisert 17. februar 2013


"Det internajonale samfunn må våkne for uretten som begås mot saharawier. De må få fredelig uttrykke sin misnøye med okkupasjonen og marginaliseringen uten å måtte risikere livstidsstraff", sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Naama Asfari (foto ovenfor) og Sidahmed Lemjiyed er nære partnere av Støttekomiteen for Vest-Sahara. De mottok i natt, sammen med 23 andre, strenge straffer i en av en marokkansk militær rett.

Åtte fikk livstid, deriblant Sidahmed Lemjiyed. I tillegg ble fjorten dømt til mellom 20 og 30 år, deriblant Naama Asfari. Alle skal ha signert innrømmelser med fingeravtrykk uten at de visste det, med hendene bundet, i blinde.

"Det er en politisk dom", uttaler Brahim Dahane, lederen av en saharawisk menneskerettighetsorganisasjon til en spansk nyhetstjeneste i dag.

De dømte anerkjenner verken dommen eller domstolen.

"Å dømme sivile saharawier i en militær rett møter ikke de internasjonalt anerkjente standardene for en rettferdig rettssak", uttalte Amnesty da rettsprosessen endelig skulle begynne.

De til sammen 24 saharawiene har sittet i fengsel i over to år i påvente av dommen. De er tiltalt for alt fra "å ta del i en kriminell bande", til vold mot offentlige tjenestemenn. Gruppen ble pågrepet før, under eller etter protestleiren som ble reist i de okkuperte områdene i 2010.

De dømtes advokater klager over at det ikke ble lagt fram beviser i rettsprosessen.

Bildene nedenfor viser Naama Asfari. Klikk på bildene for høytoppløselig versjon. Kan brukes fritt.

ennama_510.jpg

enaama2_510.jpg

observatorer_tantan_23.08.2009_510.jpg

mangin_510.jpg


De 24 dømte saharawiene:
gdeim_izik_509.jpg

Slik ble dommene:

Life sentence:
SIDAHMED LEMJAYED
ABDELJALIL LEMGHAIMAD
ISMAILI BRAHIM
MOHAMED ELBACHIR BOUTENGUISA
ABDELAHI LEKHFAWNI
ABDELAHI ABHAH
AHMED SBAI
MOHAMED BANI
HASSANA ALEYA

30 years:
NAAMA ASFARI
CHAIKH BANGA
MOHAMED BOURIAL
DAH HASSAN

25 years:
DAICH DAFI
MOHAMED LAMIN HADDI
MOHAMED EMBAREK LEFKIR
MOHAMEDJUNA BABAIT
ELBAKAY LARABI
HOSSEIN ZAOUI
ABDELAHI TAOUBALI

20 years:
MOHAMED LAYOUBI
BACHIR KHADDA
MOHAMED TAHLIL

Condemned to time already spent in prison:
SIDI ABDERRAHMAN ZAOU
TAKI ELMACHDOUFI
Nyheter

FN-organ ber om umiddelbar løslatelse av saharawiske fanger

Marokko må umiddelbar løslate en gruppe saharawiske menneskeretighetsforkjempere fra fengsel, krever FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling. 

27. november 2023

Norsk lakseeventyr på afrikaneres bekostning?

Det er en reell risiko for at oppdrettslaksen som vi kjøper i butikken i Norge bidrar til å undergrave matsikkerheten på det afrikanske kontinentet. Støttekomiteen med ny rapport - om norske matbutikkers forventninger til oppdrettsnæringen

27. oktober 2023

Støttekomiteen for Vest-Sahara fyller 30 år

Les historien om hvordan foreningen utviklet seg fra et møte på et gutterom i Gamlebyen i Oslo til det den er i dag - en organisasjon med tverrpolitisk støtte i Norge og med betydelige internasjonale gjennomslag. 

16. oktober 2023

Bergenskontrollert skip fraktet konfliktmøller

Et norsk-kontrollert skip losser nå av kinesiske vindmøller på Kanariøyene. Grieg Maritime sier at rutinene deres ikke fanget opp at møllene skulle installeres i okkuperte Vest-Sahara og at de nå gjennomgår rutinene.

13. oktober 2023