Riksdagen krever svensk anerkjennelse av Vest-Sahara-republikken
I en avstemning i Riksdagen i dag, vedtok det svenske parlamentet at Sverige bør anerkjenne den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk.
Publisert 05. desember 2012


Se om beslutningen på Riksdagens nettsider. Riksdagen krever også at Sverige bør arbeide for at EU også går til anerkjennelse av republikken.

Tilsvarende krav har jevnlig blitt trukket fram i Norge. Krav om norsk anerkjennelse av republikken har tidligere blitt fremmet av alle norske ungdomspartier, SV, Venstre, Senterpartiet, Miljøpartiet de Grønne, Rødt, LO, og de største fylkeslagene i Arbeidertpartiet, og av flere stortingspolitikere opp gjennom årene.

Vest-Sahara er medlemstat av den Afrikanske Union. Deler av territoriet er ulovlig okkupert av Marokko. Ingen stater i verden anerkjenner Marokkos krav på suverenitet over Vest-Sahara, et krav som er avvist av den Internasjonale domstolen i Haag.

"De FN-ledete fredssamtalene står fullstendig i stampe, og det er på tide å bringe et nytt momentum inn i FN-prosessen. Kravet fra Sveriges riksdag bidrar til å gi anerkjennelse til saharawienes fredelige og diplomatiske forsøk på å forhandle fram en løsning i tråd med folkeretten", sier Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

For bare to små uker siden uttalte FNs spesialutsending at det internasjonale samfunn ikke lenger kan godta status quo i konflikten.
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021