Ungdomspolitikere kastes ut fra Vest-Sahara
Kl. 14:00 ble de fire norske ungdomspolitikerne fra AUF og Senterungdommen utvist fra Vest-Sahara. De sitter nå i en politieskorte på vei ut av Vest-Saharas hovedstad.
Publisert 06. november 2012


Da gruppen ankom okkuperte Vest-Sahara i går, fikk de portforbud og ble beordret å kun oppholde seg på hotellet. De fikk også beskjed om å ikke snakke med saharawier i byen.

Gruppen hadde planer om å snakke med saharawiske menneskerettighetsaktivister om EUs planer for folkerettsstridig fiske utenfor de okkuperte områdene. EU skal besøke Rabat denne uken for å inngå en ny fiskeriavtale med Marokko.

Klokken to i dag ble gruppen oppringt på hotellrommet fra resepsjonen.

"Da vi kom ned i resepsjonen sto det 15 politimenn der og ventet på oss", sier sentralstyremedlem i AUF, Pål Spjelkavik.

Les om utkastingen i spanske medier.

Gruppen befinner seg nå i en personbil, kjørende nordover ut av de okkuperte områdene. Også en spansk statsborger ble i dag utvist fra territoriet.

Det har vært en serie svært alvorlige overgrep fra marokkansk politi overfor saharawier den siste uken.

Se bilder av gruppen her.
Nyheter

Kronikk: Intet nytt fra Vest-Sahara

Kronikk, VG, 4. juli 2021, av advokatfullmektig Tone Sørfonn Moe og professor Mads Andenæs.

09. juli 2021

FN-ekspert fordømmer overgrep mot saharawier

Marokko må slutte å gå til angrep på saharawiske menneskerettighetsaktivister og journalister, og la dem få arbeide uten å bli utsatt for gjengjeldelser, uttalte FNs spesialrapportør på menneskerettighetsforkjempere i dag. 

01. juli 2021

Derfor er åpenhetsloven viktig

Stortinget har vedtatt en ny lov som forplikter selskapene å fortelle om sine menneskerettighetsvurderinger. Støttekomiteen for Vest-Sahara forventer mer åpenhet fra bedriftene som bryter menneskerettighetene i Vest-Sahara.

16. juni 2021

Følg norsk podkast om Vest-Sahara

I april 2021 lanserte vi en podkast om Afrikas siste koloni - på norsk. 

11. mai 2021