"Tida er inne for en offensiv"
Article image
"Hadde det samme skjedd i et vestlig land, hadde opprøret vært av enormt omfang", kommenterer lederen i Telen, lokalavisa på Notodden.
Publisert 08. mai 12


tn_telen_leder_200.jpg1. mai har mye å gi

Av Jens Marius Hammer
Redaktør, Telen, Lokalavisen for Notodden, Hjartdal og Sauherad.
2. mai 2012

Ikke uventet gikk 100 under parolen om å bevare skole og barnehage i Lisleherad. Det var deres uttrykksform i en lokal politisk kamp. På de andre parolene fordelte 100 andre demonstranter seg på ”Ja til faste ansettelser – benytt reservasjonsretten”, ”Dagpenger til permitterte – nei til bemanningsbyråer”, ”Marokko ut av Vest-Sahara”, ”Støtt palestinernes kamp for eget land”, ”Stopp deportering av asylbarn fra Norge” og ”Likestilling NÅ – Nei til ufrivillig deltid”. På Torvet var det 50-60 tilhørere i tillegg. Dagen fremsto som en viktig markering.

De som kom løftet blikket og så menneskerettighetsaktivisten Sultana Khaya i øynene da hun fortalte om Marokkos okkupasjon av landet, følte utilstrekkelighet. 100 FN-nasjoner har godkjent Vest-Saharas selvstendighet, men Marokko slipper ikke taket, fengsler aktivister. 75 har vært fengslet uten dom i ett og et halvt år. Overgrepet har liten gjennomslagskraft i den vestlige verden. Det er grunnlag for å be om et sterkere internasjonalt fokus som Norge bør stille seg i spissen for. 100 000 mennesker lever i flyktningleire. Marokko på sin side mener landet historisk og naturlig er en del av eget land. Kampen handler her som i mange andre konflikter om ressurser som fisk, fosfat og ikke minst antatte olje- og gassforekomster.

Det var sterkt å høre Sultana Khaya på Notodden i går der hun talte på sitt morsmål og tolket direkte på scenen. Tankene gikk raskt til 1940 og vårt eget land. Undertrykkelse og forfølgelse rammer et helt folk. Programleder på møtet på Torvet, Ole Henning Skogen, sa det like tørt som sanden i Sahara: - Vi vet ikke hvor godt vi har det.

Hadde det samme skjedd i et vestlig land, hadde opprører vært av enormt omfang. Tida er inne for en offensiv.

telen_helside_509.jpg
Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20