Ap Hordaland: Norge må arbeide for menneskerettigheter i Vest-Sahara
Article image
Årsmøtet til Hordaland Arbeiderparti krevde i helgen at Norge tar inititiativ overfor FNs Sikkerhetsråd for å inkludere menneskerettigheter i mandatet til FN-styrken i de okkuperte territoriet.
Publisert 19. mars 12


Ap Hordaland gjentok også sitt krav fra tidligere om at Norge må anerkjenne Vest-Sahara-republikken, i likhet med blant andre flere Ap-lag, de to andre regjeringspartiene og alle ungdomspartiene. Se uttalelser fra andre Ap-lag i denne oversikten.

Teksten nedenfor ble vedtatt på årsmøtet til Ap Hordaland 18. mars 2012.

Vest-Sahara
Vest-Sahara er Afrikas siste uløste kolonispørsmål. Området har vært okkupert av Marokko siden Spania forlot landområdet. Mens halvparten av saharawiene, lokalbefolkningen i Vest Sahara, bor i flyktningleirer i Algerie, lever resten av befolkningen under et undertrykkende regime i de okkuperte områdene. Situasjonen i Vest-Sahara har forverret seg betraktelig det siste året. Mange av hendelsene i Vest-Sahara finner ikke veien til internasjonale medier. Journalister nektes adgang til området og saharawienes menneskerettighetsvern er fraværende.

Norges konsekvente linje må fortsatt være å støtte FNs sikkerhetsråds krav om å muliggjøre vilkårene for selvbestemmelsesrett for befolkningen i Vest-Sahara, samt å vektlegge behovet for respekt for menneskerettighetene. Ettersom Marokko ikke utøver internasjonalt anerkjent suverenitet over Vest-Sahara, har landet i utgangspunktet ikke rett til å utnytte områdets ressurser som om de var deres egne. I følge folkeretten kreves det at utnyttelse av ressurser i slike områder må skje i samsvar med lokalbefolkningens ønsker og interesser.

Hordaland Arbeiderparti mener at:
 • naturressurser i Vest-Sahara, ikke må utnyttes på en måte som ikke kommer befolkningen i det ikke-selvstyrte territoriet til gode
 • Norge må anerkjenne den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR).
 • Norge må ta initiativ ovenfor FNs sikkerhetsråd for å gi MINURSO mandat til å overvåke menneskerettighetsbrudd i de okkuperte områdene.

 • Nyheter

  FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

  FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

  21. sep. 20

  Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

  Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

  21. aug. 20

  NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

  I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

  17. aug. 20

  Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

  Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

  24. juli 20