Aftenbladet: Marokko slår knallhardt til mot sahrawiene
Article image
– Broren og nevøen til Sidahmed Salem Brahim fra Sandnes ble fengslet og torturert i tre dager Soldater og politi stormer hus midt på natten - journalister kastes brutalt ut av Vest-Sahara. Stavanger Aftenblad, 13. november 2010.
Publisert 18. november 2010


Stavanger Aftenblad
13.11.2010
Av Tor Dagfinn Dommersnes

-De torturerte min bror i tre dager. Han var heldig som overlevde. Jeg fatter ikke hvordan verden kan tillate dette, sier Sidahmed Salem Brahim, bosatt i Sandnes.

OPPRØR:
Hele denne uken har marokkanske soldater og politi slått hardt til mot sahrawier som protesterer mot dårlige levekår i det okkuperte Vest-Sahara. Tallet på døde og sårede er svært usikkert.
-Min bror og nevøen min ble brutalt arrestert mandag. Soldatene knuste døren, stormet inn, og tok dem med seg. Torsdag kveld ble min bror løslatt, men med blåmerker over hele kroppen. Han hadde ikke sovet på tre dager og tre netter, på grunn av avhørene.

FLYKTNING:
Det er Sidahmed Salem Brahim som forteller dette. Han er sahrawi, bosatt i Sandnes. Han flyktet fra Vest-Sahara og har bodd i Norge i ti år.
-Men min bror, som slett ikke er politisk aktiv, er bare én av mange hundre uskyldige som blir trakassert og torturert. Nå er fengslene i Laayoune så fulle at marokkanerne sender fanger til Marokko. Dette er helt forferdelig!

Sidahmed Brahim tror det hadde blitt ramaskrik dersom dette hadde skjedd i et annet land.

-Hele verden har glemt oss. Jeg fatter ikke hvorfor. Marokkanerne har flyttet tusenvis av bosettere inn i Vest-Sahara de siste årene. Nå er 80 prosent av innbyggerne i Vest-Sahara fra Marokko. Vi sahrawier er helt nederst på rangstigen. Og det var dette vi protesterte mot.

DREPTE:
Sidahmed Brahim mener at 17 personer er drept i Vest-Sahara denne uken. Men dødstallene er svært usikre.

En viktig årsak til usikkerheten er at Marokko har kastet ut alle utenlandske journalister fra området.

-Det er umulig få ut sikker informasjon, sier Jørn Sund-Henriksen, lederen for Støttekomiteen for Vest-Sahara, til Aftenbladet.

-Men vi får rapporter om meget hardhendte metoder fra marokkansk side. De liker veldig godt overdreven voldsbruk, for å skremme befolkningen.

Sund-Henriksen sier at ett menneske er bekreftet drept. Men han tror at kanskje ti sahrawier har mistet livet. En gutt på sju år skal være funnet i en brønn.

TELTLEIR:
Uroen denne uken ble utløst av en teltleir som sahrawier satte opp utenfor Vest-Saharas hovedstad Laayoune. Teltleiren ble veldig populær, og flere tusen mennesker sluttet seg til denne protesten.

-Utgangspunktet for protesten var de elendige sosiale forholdene sahrawiene må leve under, sier Sund-Henriksen.

-Men slike protester utvikler seg jo ofte i politisk retning, og på de videoklippene vi har sett, er det tydelig at sahrawiske flagg er en viktig del av demonstrasjonen.

STORMET:
Mandag stormet marokkanske sikkerhetsstyrker teltleiren. Alle som bodde der, kanskje mellom 10.000 og 20.000 personer, måtte flykte. Både tåregass, vannkanoner og batonger ble brukt for å tømme leiren.

Etter at teltleiren ble stormet og tømt, spredte det seg opptøyer i flere byer i Vest-Sahara. Torsdag var det demonstrasjoner i Smara, en av de største byene.

FN-MØTE:
Sund-Henriksen tror at mandagens aksjon har sammenheng med et FN-møtet om konflikten. Han sier at det har vært mange møter mellom partene de siste årene, uten at noe løsning.

-Jeg er sikker på at Marokko startet dette for å slippe å gå i dialog med Polisario, sier Sidahmed Salem Brahim.

-Nå kan de skylde på alt bråket, og på den måten slippe å gå inn i en dialog.
Han frykter at sahrawiene, som i utgangspunktet er et fredelig folk, snart ikke orker å vente lenger på friheten.

35 år er lenge nok.

Faktaboks:
VEST-SAHARA
KOLONI: Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975, da Marokko og Mauritania delte området mellom seg etter en avtale med Spania.
GERILJA: Bevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1976 området som selvstendig. Mauritania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området.
FLYKTET: Et flertall av sahrawiene bor i dag i flyktningleirer i Algerie, der Polisario har sin hovedbase. Samtidig har Marokko latt marokkanske bosettere slå seg ned i Vest-Sahara, og disse antas nå å utgjøre et flertall av befolkningen i området.
MUR: Marokko har bygd en mer enn 2.000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på natur- ressurser.
FN-STØTTE: Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet.
VÅPENHVILE: FN forhandlet fram en våpenhvile i 1991, da partene ble enige om å gjennomføre en folkeavstemning om områdets framtidige status. Våpenhvilen er fremdeles i kraft, men folke- avstemningen har aldri blitt gjennomført.
(Kilder: NTB)

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023