Konferansen «35 år uten rettigheter - du kan bidra til et fritt Vest-Sahara» arrangeres av Fredssenteret i Tromsø, SAIH-Tromsø og Støttekomiteen for Vest-Sahara på Fredssenteret ved Universitetet i Tromsø, lørdag 6. november. Ta turen for en innholdsrik og konstruktiv lørdag sammen med våre norske, saharawiske og internasjonale gjester.
Vi håper studenter, akademikere, organisasjoner, fagforeninger, og andre engasjerte mennesker i Tromsø vil gripe denne sjansen til å høre om konflikten og om hva vi i Norge kan gjøre for å bidra til saharawienes kamp for et fritt Vest-Sahara.
Sted: Fredssenteret, Nedre Lysthus, Universitetet i Tromsø
Tid: 6. november kl 09:30
Konferansespråk: Engelsk
Program (med forbehold om endringer):09:30 - Registrering. Servering av kaffe.
10:00 - Seminaret åpnes av leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen.
10:15 - Vest-Sahara historie, bakgrunn for konflikten og dagens situasjon
Senia Abderahman har vokst opp i flyktningleirene, har studert i Norge, USA og Sverige og vil fortelle om konflikten og dagens situasjon for flyktningene.
11:00 - Min bror er samvittighetsfange
Aicha Dahane er saharawisk flyktning i Skottland. Dagen før konferansen skal hennes bror for retten i Marokko. Han og en gruppe andre saharawiske menneskerettighetsaktivister, har sittet i fengsel i over ett år uten dom, etter å ha møtt sine landsmenn i flyktningleirene. Gruppen forventer alt mellom løslatelse og dødsstraff. Aicha forteller om utfallet av rettssaken.
11:20 - Overgrepene og det okkuperte Vest-Sahara
FN-styrkene i Vest-Sahara er de eneste i verden som ikke kan rapportere på overgrepene i området de patruljerer. Den saharawiske journalisten
Malainin Lakhal har vokst opp i okkuperte Vest-Sahara, men måtte for noen år siden flykte til de saharawiske flyktningleirene i Algerie. Han vil fortelle om de grove menneskerettighetsbruddene i det lukkede landet.
12:00 - Pause
12:15 - Rett til eget land!
Mer enn 100 FN-resolusjoner slår fast at saharawiene har rett til sitt selvbestemmelse over Vest-Sahara. Førsteamanuensis dr. juris ved Diakonhjemmet Høgskole
Hans Morten Haugen, ser på folkeretten, FNs rolle og viktige stater i konflikten.
13:15 - Lunsj (Krever påmelding.)
14:00 - Ressursforbannelsen
Hvilken rolle spiller naturressursene i å opprettholde konflikten?
Sara Eyckmans, koordinator i den internasjonale organisasjonen Western Sahara Resource Watch (WSRW), og researcher
Erik Hagen i Framtiden i våre hender diskuterer. Samtalen vil også ta for seg Norges tvetydige holdning til konflikten og den massive norske næringslivsstøtten til okkupasjonen.
14:45 - Utdanning i Vest-Sahara
Habib Mohammed Abdel Aziz fra Den saharawiske studentunionen forteller om utdanning i flyktningleirene og mulighetene for unge saharawier.
15:00 - Diskusjonsgrupper
Norske og saharawiske innledere leder tematiske diskusjonsgrupper. Målet er at alle deltakerne får mulighet til å fordype seg i et tema fra seminaret og komme med innspill til hvordan Vest-Sahara bevegelsen i Norge og internasjonalt bør arbeide videre med temaene.
16:15 - Seminaret avsluttes ved leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Jørn Sund-Henriksen
17:30 - Fakkeltog
Alle seminardeltakerne inviteres til å være med Støttekomiteen for Vest-Sahara og våre saharawiske gjester til en fakkelmarkering på torget i Tromsø for å markere 35-årsdagen for Marokkos invasjon av Vest-Sahara. [Det settes opp en buss fra Universitetet til sentrum].
20:00 - Mat og sosialt samvær
Alle seminardeltakerne inviteres til å være med på en festlig avslutning av dagen. (Krever påmelding.)
De fleste gjestene vil være i Tromsø både fredagen 5. november og søndag 7.
De kan treffes via leder av Støttekomiteen, Jørn Sund-Henriksen, på tlf 95161741.
Påmelding på konferansen skjer med e-post til: skvs.info@gmail.com. Deltakelsen er gratis.Konferansens Facebook-event