Gjennom sine engasjementer i Vest-Sahara, driver Eidesvik-selskapene utenrikspolitikk på okkupantens side, skriver lederen av Foreningen for Saharawier i Norge i et leserinnlegg i Haugesunds Avis 16. sept 2010.
Sidahmed Salem Brahim er nr 3 fra høyre på bildet. Uinvitert Bømlo-reder
Rederen Kristian Eidesvik fra Bømlo bryr seg ikke om holdningen til et samlet norsk Storting. I Haugesunds Avis 13. september kommer det fram hvordan Eidesvik driver investeringer i mitt hjemland, Vest-Sahara.
Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og næringslivet hans er med på å støtte opp under okkupasjonen. Selskapene hans gir inntekter til marokkanske myndigheter, og de sørger for at marokkanske bosettere blir sysselsatt på okkupert land. Naturressursene som Eidesvik høster, kunne mitt folk ha kunne bygget en framtid på. Men Marokko nekter oss dette.
På grunn av okkupasjonen av Vest-Sahara, har jeg og flertallet av mine landsmenn måttet tilbringe våre liv i andre land. De fleste bor i flyktningleirer i ørkenen Algerie, der de har holdt til i over 30 år, avhengige av internasjonal humanitær bistand. Selv har jeg vært heldig. Jeg bor med min familie i et fredelig område i Sandnes.
Eidesvik forsvarer sitt engasjement i de okkuperte områdene med at små selskaper ikke kan drive utenrikspolitikk. Det er en veldig paradoksalt mening. For samtidig som han sier selskapene hans ikke er politiske aktører, uttaler rederen til Haugesunds Avis at han nekter å følge Utenriksdepartementets frarådning mot næringsliv i okkuperte Vest-Sahara. Hans selskaper mener å ha en bedre politisk dømmekraft enn Utenriksdepartementet.
Norske politikere som snakker om dette, har ikke satt seg inn i forholdene, uttalte Eidesvik til Bergens Tidende for noen år siden. Slik taler en politisk aktør i et konfliktområde. Gjennom sine engasjementer i Vest-Sahara, driver rederens selskaper utenrikspolitikk på okkupantens side. Det er trist at det ikke oppfattes sånn av selskapene som investerer i plyndringen.
Sidahmed Salem Brahim
Leder, Foreningen for Saharawier i Norge
Sandnes