DN: Dropper ikke Vest-Sahara
Article image
Skipsreder Kristian Eidesvik har god samvittighet, og avviser kritikken fra Støttekomiteen for Vest-Sahara for rederiets engasjement i det okkuperte området. Dagens Næringsliv, 13. august 2010.
Publisert 13. august 2010


Saken nedenfor sto på trykk i DN, 13. august 2010.


Dropper ikke Vest-Sahara

Skipsreder Kristian Eidesvik har god samvittighet, og avviser kritikken fra Støttekomiteen for Vest-Sahara for rederiets engasjement i det okkuperte området.

Av Bjørn Segrov
Dagens Næringsliv,
13 august 2010

-Kristian Eiesvik er sannsynligvis den nordmannen som er tyngst involvert i næringsaktiviteter i området i dag, sier Sigrun Espe i Støttekomiteen for Vest-Sahara. Hun mener det er på tide at hans selskaper utviser ”grunnleggende samfunnsansvar” og stanser handelen.

-Eidesvik-selskapene er direkte med på støtte opp under okkupasjonen, sier Espe.

I våres trakk Paul-Chr. Rieber seg fra vervet som president i NHO etter at det ble avdekket at familieselskapet hans, GC Rieber Oil, hadde stått bak omstride kjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara, i strid med får fra Utenriksdepartementet.

Ifølge komiteen lå Bergen-rederiet Green Reefers’ kjøpeskip ’Green Winter’ onsdag ved kai i havnebyen Dakhla i Vest-Sahara, trolig for å hente frossenfisk beregnet på eksport. Espe hevder det er tredje gang på et år at Green Reefers, der Eidesvik er storaksjonær, står bak transporter av frossenfisk fra de okkuperte områdene.
Eidesvik-selskpaet Caiano eier dessuten 35 prosent av aksjene i Sjøvik-gruppen, som driver fiske i Dakhla gjennom et marokkansk selskap.

-Eidesvik er tungt inne i selve fiskeriene i Vest-Sahara. Han er medeier i en fiskeribedrift som sysselsetter hundrevis av marokkanske bosettere på okkupert land, sier Espe. Hun vier til at fiskeriindustrien spiller en sentral rolle i Marokkos bosetningspolitikk for det okkuperte området.

”Positivt”
Kritikken fra støttekomiteen fratar ikke Eidesvik nattesøvnen:

-I utgangspunktet har jeg veldig god samvittighet for det jeg har vært med på i Dakhla så langt. Sjøvik-gruppen eier et marokkansk selskap som har alle nødvendige konsesjoner og driver en tråler og en liten fabtikk med lokalt ansatte på land i Dakhla. At all fisken leveres inn til Vest-Sahara er positivt for dem som bor der, sier Eidesvik, som selv har besøkt byen.

Ifølge ham er det ikke tatt ut noe overskudd fra Sjøvik-gruppens virksomhet i landet.

-Såvidt jeg vet har ikke norske myndigheter vedtatt noen boikott av Vest-Sahara. Det er ikke noe forbud mot handel. Hvis det skulle bli vedtatt, vil næringslivet sikkert forholde seg lojalt til det, sier Eidesvik.

I 2007 frarådet Utenriksdepartementet både handel og investeringer i Vest-Sahara som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens interesser.

Kristian Eidesvik
  • Kristian Eidesvik har investeringer i skipsfart, fast eiendom, hotell- og fiskerivirksomhet.
  • Han kontrollerer to børsnoterte rederier, tørrlastrederiet Wilson - der han eier 90,2 prosent - og kjøpeskipsrederiet Green Reefers, hvor eierandelen hans er 39,5 prosent.
  • Både Wilson og Green Reefers drives fra Bergen, mens Eidesvik har sitt hovedkontor i Haugesund.
  • Nyheter

    FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

    I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

    05. april 2024

    Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

    Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

    04. februar 2024

    Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

    I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

    10. januar 2024

    Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

    “Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

    08. januar 2024