Medvedev taus om russisk tyvfiske i Vest-Sahara
Article image
Den russiske regjeringen er den største aktøren i fiskeriplyndringen i Vest-Sahara. Medvedev svarer ikke på appeller om å stanse fiskeriet i det okkuperte landet.
Publisert 26. april 2010


Russiske båter, hovedsakelig fra Murmansk, har i flere år fisket i okkuperte Vest-Sahara. I fjor høst ble en fiskeriavtale mellom Russland og Marokko fornyet. Avtalen betyr at gigantiske russiske trålere kontinuerlig får fiske utenfor de sørlige farvannene av okkuperte Vest-Sahara.

Bare i 2009 fikk russerne lisenser til å fiske 120.000 tonn fisk i Marokko/Vest-Sahara. Dermed er Russland den viktigste partneren for Marokko i fisket i det okkuperte landet.

I mai 2009 sendte Western Sahara Resource Watch brev til Medvedev, med appell om at reforhandlingene høsten 2009 måtte ekskludere farvannene i Vest-Sahara.

Appellen ble ignorert, og høsten 2009 signerte russerne en ny avtale om fiske i området. 9. april i år sendte WSRW en ny appell til Medvedev, og ba om en redegjørelse om ”hvilke tiltak den russiske regjeringen har foretatt for å sikre at det saharawiske folk har blitt ordentlig konsultert før avtalen av den fornyete fiskeriavtalen ble signert”. Brevet er ikke besvart.

Se fotografier av russiske trålere i Las Palmas her. Båtene bunkrer opp før avreise inn i okkueprte Vest-Sahara. Bildene kan brukes fritt, mot kreditering "www.wsrw.org".

Les mer om det russiske fisket her.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023