GC Rieber trekker seg ut av Vest-Sahara
Article image
Etter at deres største kunder har stoppet import av fiskeolje fra Vest-Sahara, melder GC Rieber at det ikke lengre er lønnsomt for dem å importere fra området. Men de insisterer på at handelen har vært til det beste for lokalbefolkningen og vil støtte de aktørene som fortsetter handel i det okkuperte Vest-Sahara.
Publisert 14. april 2010


GC Rieber la i dag ut en melding på sine nettsider om at de vil stanse importen av fiskeolje fra Vest-Sahara. Ikke fordi det er grovt uetisk, men fordi det ikke lengre er lønnsomt. Selskapet har hele veien insistert på at deres handel har vært til det beste for lokalbefolkningen, til tross for at Utenriksdepartementet og FN er av en annen oppfatning.

Meldingen vitner ikke om en angrende synder. Tvert imot skriver de at de vil \"legge vekt på å bidra til at eierne av virksomhetene i Vest-Sahara, deres medarbeidere og samarbeidspartnere får muligheter til å videreføre sitt arbeid til lokalbefolkningens beste.\"

Lokalbefolkningen som arbeider i fiskeindustrien i Vest-Sahara er hovedsaklig marokkanske settlere. Det ville vært vanskelig for Marokko å opprettholde en så stor settlerbefolkning i okkuperte Vest-Sahara, hadde det ikke vært for fiskeindustrien som sysselsetter svært mange. I tillegg tjener de gode penger på den.

I dag bor majoriteten av den saharawiske befolkningen i flyktningeleire i ørkenen i Algerie. De som er igjen i de okkuperte territoriene er i mindretall i sitt eget land. Marokko har flyttet inn så mange settlere i området at de er mellom to og tre ganger så mange som saharawiene. Det er denne befolkningspolitikken GC Rieber er stolt over å ha bidratt til.

Les hele meldingen til GC Rieber her.
Nyheter

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024