Dagbladet: Gir etter for laksepress
Article image
Statlig lakseselskap vil slutte å kjøpe fiskeolje fra Vest-Sahara. Dagbladet, 11. april 2010.
Publisert 10. april 2010


Dagbladet,
10.april 2010
Av Anne Marte Blindheim

(Dagbladet): Det statlige lakseforselskapet Ewos avslutter kontrakten med GC Riebers fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara.

- Vi har foretatt en grundig vurdering av saken, og besluttet å avvikle handelen, sier kommunikasjonssjef i Ewos, Peter Hagen, til Dagbladet.


Kontrakten vil ikke bli forlenget når den går ut i løpet av inneværende kvartal.

I strid med norske retningslinjer
Det statlige norske selskapet ble utsatt for sterkt press etter at SVT-journalister satte fokus på svenske tråleres fiske i det okkuperte territoriet. Fiskeoljen havner i skandinavisk helsekost og i foret til norsk oppdrettslaks. Utenriksdepartementet fraråder all forretningsvirksomhet i Vest-Sahara, fordi det regnes som i strid med internasjonale konvensjoner å utnytte naturressursene i et okkupert område. GC Rieber har tolket UD dithen at virksomheten var i orden fordi de mener den har vært i samsvar med lokalbefolkningens interesser. Men overfor Dagbladet i et intervju før påske ga UD klart uttrykk for at dette er en feiltolkning. Dette tar Eweos nå til etterretning.

- Vi har vært i kontakt med UD om saken for å forsikre oss om at det vi har gjort, ikke har vært i strid med myndighetenes tilråding. Vi har ikke fått konkrete råd om å avvikle handelen, men vi har heller ikke fått tilstrekkelig godtgjort at handelen er i tråd med norske myndigheters anbefalinger, sier Peter Hagen.

- Har Ewos tolket UDs råd feil tidligere?

- Vi har oppfattet at UD kunne ha en annen oppfatning enn det som har vært vår tolkning tidligere. Vi har fått en økt forståelse for UDs tilråding og det gjør at vi avvikler handelen.

- Var krystallklare
Peter Hagen understreker at Ewos har gjort en selvstendig vurdering. Men Nærings- og handelsdepartementet sier de har vært svært tydelige overfor selskapet sitt etter at saken havnet på statsråd Trond Giskes bord før påske.

- Vi har vært krystallklare fra dag én. Vi er glade for at de tar dette til etterretning og det er i tråd med vår anbefaling, sier statssekretær Rikke Lind.

Miljøorganisasjonene Naturvernforbundet og Greenpeace har reagert sterkt på den statlige handelen med Vest-Sahara og krevd at den opphører straks.

Dagbladet har ikke lykkes i å få GC Rieber Oils i tale i denne saken.

Nyheter

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024

Marokko blir president i FNs Menneskerettighetsråd

I dag ble Marokko valgt til å lede FNs Menneskerettighetsråd. Det skaper kraftige reaksjoner. 

10. januar 2024

Marokko til valg som president av FNs Menneskerettighetsråd

“Tilliten til FN-systemet står på spill”, sier Støttekomiteen om denne ukens valg av nytt presidentskap i Menneskerettighetsrådet. Norske organisasjoner er kritiske til kandidaturet. 

08. januar 2024

Oljefondet svartelister israelsk selskap i okkuperte Vest-Sahara

Oljefondet offentliggjorde i går at de har kastet ut israelske Delek Group fra sine porteføljer på grunn av oljeleting i okkuperte Vest-Sahara.

19. desember 2023