Oslo-studentene støtter saharawiene
Article image
"Saharawiske studenter må få sin rett til å ytre seg, til å organisere seg, til å ikke bli undertrykket eller diskriminert, og få rett til en studiehverdag uten politiovervåkning og kontroll", uttaler studentene ved Universitetet i Oslo.
Publisert 27. mars 09


Uttalelsen nedenfor ble vedtatt av Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet i Oslo, 4. mars 2009.

Støtt fredsprisvinnerens kamp

Norske studenters fredspris gikk i år til den 23 år gamle studenten Elkouria Amidane, for hennes arbeid for menneskerettigheter i det okkuperte Vest-Sahara. Vest-Sahara har i lang tid ventet på frigjøring fra Marokko, etter at domstolen i Haag for tredve år siden vedtok at innbyggerne skal få stemme over sin selvstendighet.

Amidane har arbeidet for å opplyse verden om overgrepene som begås av marokkanske myndigheter mot studenter og det saharawiske folket. Ved flere anledninger har hun dokumentert menneskerettighetsbrudd på video og spredt informasjonen via Internett. Amidanes aktivisme har ført til at familiens hus i Vest Sahara har blitt stormet av politiet et tyvetalls ganger, og hun har selv blitt torturert under politiforhør. Ved å gjøre seg til talskvinne og ansikt for den undertrykkelsen som saharawiske studenter og det saharawiske folk utsettes for, har hun satt både seg selv og familien i fare.

Marokkanske myndigheter, som okkupant, tillater ikke å opprettelsen av universiteter i Vest-Sahara. Videre blir saharawiske studenter som går på marokkanske universiteter systematisk utelatt fra studier som statsvitenskap og medisin. I tillegg slår myndighetene hardt ned på en hver demonstrasjon hvor studenter krever sine rettigheter, selv om de demonstrerer på fredelig vis.

Studentparlamentet ønsker å vise sin støtte til Amidanes kamp mot menneskerettighetsbrudd og for studentrettigheter for saharawier. Saharawiske studenter må få sin rett til å ytre seg, til å organisere seg, til å ikke bli undertrykket eller diskriminert, og få rett til en studiehverdag uten politiovervåkning og kontroll. Studentparlamentet mener derfor at norske myndigheter må bli mer proaktiv for å sikre at slike brudd ikke fortsetter, og ikke la verdenssamfunnet feie det under teppet – Vest-Sahara skal ikke lenger forbli en glemt konflikt!

http://www.studentparlamentet.org/?option=com_content&view=article&id=72:
stott-fredsprisvinnerens-kamp-

Nyheter

FN ber Marokko løslate vilkårlig fengslede saharawier

FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling har i dag gjentatt at Marokko umiddelbart må løslate en gruppe saharawiske studenter som blir holdt fengslet.

21. sep. 20

Legg fram handelstallene med udemokratiske stater

Hvor stort volum råstoffer for norsk gjødselindustri eksporteres fra en statseid hviterussisk bedrift til Norge? Hvor mye kommer fra Marokko? Det vet man ikke. 

21. aug. 20

NÅ: Norsk frysefartøy bistår tyvfiskere i okkuperte Vest-Sahara

I 2019 stakk et fartøy fra det norske rederiet Green Reefers unna anholdelse av sørafrikanske myndigheter for å ha fraktet frossenfisk fra okkuperte Vest-Sahara. I morges forlot et søsterskip de okkuperte farvannene med en enda større last.  

17. aug. 20

Koronaviruset har ankommet flyktningleirene

Etter å ha holdt fortet i over fire måneder, har de isolerte saharawiske flyktningleirene i Algerie til slutt fått sine første bekreftede tilfeller av covid-19. 

24. juli 20