Ukeavisen Ledelse: Uetisk og grådig?

Gjødselprodusenten Yara er en av de største suksesser i norsk næringsliv de siste årene. Nå be skyldes selskapet for å være både uetisk og grådig. På Oslo Børs faller aksje kursen. Ukeavisen Ledelse, 5. september 2008.

Publisert 05. september 2008

Ukeavisen Ledelse
5. september 2008
Se saken i pdf her.

Aksjekursen til Yara International har steget fra cirka 40 kroner til over 300 siden 2004. Bare i år har kursen steget over 90 prosent. Men de siste ukene har aksjekursen falt kraftig. I skrivende stund er Yara-aksjen ned over 17 prosent i forhold til for en måned siden.

Denne uken har Yara fått kritikk for å ha kjøpt fosfat av et marokkansk statsselskap som er stjålet fra det okkuperte nabolandet Vest-Sahara. Handel med varer fra det
okkuperte området anses av norske myndigheter å være i strid med folkeretten.

Yara opplyser det dreier seg om en enkelt last som skal brukes i forsøk i forbindelse med kunstgjødselproduksjonen.

Den norske staten eier 40 prosent av Yara, og regjeringen var informert om fosfatkjøpet i forkant. Men selskapet blir nå anmeldt for heleri av Foreningen for sahrawier i Norge og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Yara blir også karakterisert som kynisk, grådig og grisk fordi de ønsker på å tjene penger på matvarekrisen. Økt gjødsling er et alternativ for å øke matproduksjonen, og prisen på gjødsel har gått i været det siste året sammen med prisene på korn og de fleste andre råvarer. Yara kunne der for legge frem sitt beste kvartalsresultat noensinne i juli.

Nå sat ser selskapet stort i Afrika hvor landområdene er enorme og mulighetene for avkastning i landbruket er svært store. Også her blir selskapet beskyldt for å utnytte fattige bønder. Men dette for klarer ikke fallet i aksjekursen de siste dagene. Det skyldes et markert fall i råvaremarkedet og en generell ned gang på børsen.

Yara er neppe mer uetisk eller umoralsk enn andre store selskaper, og gjødselprisen avgjøres på det internasjonale markedet av tilbud og etterspørsel – ikke av Yara.

Aksjen anses stadig som en av de beste investeringene på Oslo Børs.

Det er derimot en fare for at selskapet gaper over mer enn det kan tygge med storsatsingen i Afrika.

- Nøkkelen er å få frø og gjødsel til bonden, så å få varene tilbake til markedet, deretter å få til bedre infrastruktur, sier avtroppende Yara-sjef Thorleif Enger.

Det er nok lettere sagt enn gjort med de forholdene som råder i Afrika.

Oslo Børs har også denne uken vært preget av store svingninger i oljeprisen.

Norske kroner er en av verdens mest råvareavhengige valutaer, og kronekursen er svekket de siste dagene – både på grunn av lavere oljepris og nye nøkkel tall som bekrefter at vi står overfor et omslag i økonomien.
 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024