Storebrand svartelistet fire selskaper pga Vest-Sahara
Article image

Storebrand har utelukket tre selskaper som kjøper inn fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. I fjor hadde de også kastet ut Total, som den gang lette etter olje i territoriet.

Publisert 26. mars 2016

For første gang har Storebrand publisert en liste over selskaper som de har har utelukket fra sitt investeringsunivers av etiske grunner. Eksklusjonslisten ble publisert i fjor høst, men det er først nylig at Støttekomiteen for Vest-Sahara ble oppmerksom på listen. Storebrand har i en rekke år arbeidet med nettopp spørsmålet om Vest-Sahara, men uten at konklusjonene har vært kjent for kunder og offentligheten. Det er det nå. 

På den publiserte listen framkommer fire selskaper som ble ekskludert på grunn av deltakelse i plyndringen av Vest-Sahara: det franske oljeselskapet Total, i tillegg til gjødselselskapene Agrium fra Canada, PotashCorp fra USA/Canada og Incitec Pivot fra Australia.

En representant fra Storebrand bekreftet for Støttekomiteen at alle fire eksklusjoner ble gjort på grunn av Vest-Sahara. Det ble også påpekt at eksklusjonen av Total ble reversert etter at det franske selskapet i desember 2015 trakk seg fra videre oljeleting i territoriet. 

Listen viser også at det sveitsiske selskapet Glencore er utelukket. Dette er imidlertid ikke på grunn av Vest-Sahara. "Glencore er utelukket på annet grunnlag – men Vest-Sahara saken er registrert og skal behandles dersom de andre sakene blir ryddet opp", skrev Storebrand.

Etter at total trakk seg fra videre arbeid i territoriet, er de gjenværende børsregistrerte oljeselskapene i Vest-Sahara følgende: Kosmos Energy, Cairn Energy, Glencore PLC og San Leon Energy. Sistnevnte ble kastet ut av Oljefondet tidligere i år. Stadig flere investorer stiller spørsmål ved etikken ved investeringer i oljeletingen i territoriet, som legger til rette for en senere ulovlig oljeproduksjon.

Fram til Storebrand publiserte eksklusjonslisten har det ikke vært kjent hvilke selskaper de har unnlatt å investere i. Den publiserte listen er fra tredjekvartal 2015, mens framtidige lister er ventet å legges ut her.

Allerede i 2002, kort etter at Marokko inngikk de første oljelisensene i Vest-Sahara, engasjerte Storebrand seg i spørsmålet om investeringsobjekters engasjementer i Vest-Sahara. Storebrand var på den tiden en av de største aksjonærene i det norske seismikkselskapet TGS-Nopec som kartla havbunnen utenfor Vest-Sahara på oppdrag for nettopp Total og Kerr-McGee. Storebrand truet med å selge aksjene i selskapet om de ikke trakk seg fra territoriet. På et Storebrand-seminar om bedrifters samfunnsansvar i 2003 understreket den daværende norske UD-statssekretæren Vidar Helgesen de problematiske aspektene ved TGS-Nopecs oljeleting i Vest-Sahara. Presset fra Storebrand overfor TGS-Nopec hadde konsekvenser, og TGS-Nopec trakk seg ut. Siden den gang har altså Storebrand fulgt spørsmålet med lupe. Men det er først nå at omfanget av eksklusjoner er kjent for øvrigheten.
 

Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024