Under Dusken: Store ting på gang
Kommentar fra Under Dusken-journalist, Marius Flatås, utgave 14/2013.
Publisert 25. oktober 2013


Store ting på gang

Av Marius Flatås
Journalist, Under Dusken 14/2013, 22. oktober 2013.

Les også: Skeptisk til NTNUs samarbeid med omstridt oljeselskap
Les også: Total-kritikk i norske studentmedier


I helgen kom jeg over en interessant reklameplakat på Flesland utenfor Bergen. Det var en plakat fra Total der de proklamerer at de har «store ting på gang». Når oljeselskap sier de har store ting på gang blir jeg instinktivt skeptisk.

NTNU burde også vært det.

Støtte av disputasrom, stipender og årlige møter signaliserer et velintegrert samarbeid mellom NTNU og Total. Et samarbeid som fort blir problematisk når man kjenner til Totals oljeleting på okkupert land i Afrika. Den Kommunale landspenjonskassen (KLP) ekskluderte Total fra sine investeringer i sommer, på grunn av brudd på grunnleggende etiske normer.

NTNU bruker oljefondets etiske retningslinjer som sovepute i denne saken, og sier de ville reagert hvis Total hadde brutt disse retningslinjene. Lederen for Oljefondets etikkråd hevder imidlertid at det er i strid med deres mandat å behandle Total-saken grunnet behandlingstid. Men oljefondet har også investert 14 milliarder i Total. Samtidig vet vi at de har vært flinke på å kaste ut selskaper med samme virksomhet i Vest-Sahara tidligere. I 2005 ble det amerikanske oljeselskapet Kerr-McGee ekskludert av oljefondet på grunn av brudd på etikkreglene.

Når regjeringen blir fanget i storpolitikk, viser det behovet for universitetet tar sitt samfunnsansvar på alvor og lager sine egne etiske retningslinjer. NTNU er en institusjon som allerede samarbeider tett med næringslivet, og den nye regjeringen går inn for å gjøre forskning mer kommersielt rettet. I den sammenheng burde man ha et etisk rammeverk. UiO har det allerede på plass, nå burde NTNU følge etter.

NTNUs visjon er kunnskap for en bedre verden. Totals virksomhet i Vest-Sahara passer dessverre ikke inn i den visjonen.
Nyheter

To nordmenn deporteres nå fra okkuperte Vest-Sahara

To nye nordmenn som skulle lære om Marokkos folkerettsstridige energiprosjekter i okkuperte Vest-Sahara, ble i ettermiddag anholdt av marokkansk politi og deportert fra territoriet.

04. november 2024

Her deporteres nordmenn fra okkuperte Vest-Sahara - ville lære om fornybarenergi

25 marokkanske politifolk møtte opp i dag for å kaste to nordmenn ut av okkuperte Vest-Sahara. De to reiste for å lære hva saharawiene mener om Marokkos folkerettsstridige fornybarsatsning på okkupert land. 

02. november 2024

Green Reefers fra Haugesund hjelper russerne med å plyndre Vest-Sahara

Det norske rederiet Green Reefers leverte i forrige uke frossenfisk til Russland som er fanget i okkuperte Vest-Sahara i strid med folkeretten.

16. oktober 2024

Saharawiene vant over EU i EU-domstolen

En gigantisk seier for det saharawiske folk. Nå er det kroken på døren for EUs folkerettsstridige fiskeri- og handelsavtaler i okkuperte Vest-Sahara.

07. oktober 2024