Ti ting du burde lese for å lære mer om Vest-Sahara
64f6ef77a19a4_ti ting du burde lese om vs

Vil du lære mer om Vest-Sahara? Vi har laget en guide med godt lesestoff om Afrikas siste koloni. 

Publisert 05. september 2023

Husk at Støttekomiteen for Vest-Sahara også reiser rundt og holder foredrag. Har du en forening, en skole, en arbeidsplass, eller en annen gruppe som ønsker å lære mer om Afrikas siste koloni? Send oss en e-post på info@vestsahara.no for å avtale et besøk!

Ikke så glad i å lese? Hør podcasten vår! 

Det finnes ikke mange podcaster om Vest-Sahara i verden. Derfor lager vi vår egen. Her hører du fra aktivister, forskere, politikere og andre, som deler sin ekspert-kunnskap om Vest-Sahara. 

Fem rapporter om Vest-Sahara

Above The Law (eng.)
WSRW
Denne rapporten handler om EUs import av fiskeprodukter fra okkuperte Vest-Sahara, og dermed ignorerer sin egen domstol. 

EU-domstolen har avgjort at EUs handelsrelasjoner med Marokko ikke kan anvendes i Vest-Sahara uten eksplisitt tillatelse fra saharawiene selv. Likevel fortsetter handelen som om ingen dom har falt. Dette har bidratt til økte spenninger, og slutten på den langvarige våpenhvilen mellom Marokko og Vest-Sahara, som brøt i november 2020. 

‘Above the Law’ dokumenterer EU-kommisjonens vilje til å støtte opp under Marokkos illegitime krav til Vest-Sahara, ved å fortsette praksisen med å benytte avtalen med Marokko til å fiske i okkuperte farvann. Den har forblitt nesten uendret siden EU-domstolens dom i desember 2016. EU fortsetter å handle eksklusivt med Marokko i produkter fra Vest-Sahara, og bryter dermed med dommen til egen domstol. 

P for Plunder 2023 (eng.)
WSRW
Ti år på rad har Western Sahara Resource Watch, vår europeiske partnerorganisasjon, publisert detaljerte, årlige oversikter over alle selskapene involvert i kjøp av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. Den ulovlig utnytta fosfat-steinen er en av marokkanske myndigheters hoved-inntektskilder fra territoriet det okkuperer, og handelen med fosfat fra Vest-Sahara bryter med folkeretten. 

Det saharawiske folket har konsekvent motsatt seg handelen. I rapporten fra 2023 legges det frem detaljert fra all handel i 2022, og rapporten spesifiserer og navngir alle forsendelser av fosfat fra Vest-Sahara. 

Greenwashing Occupation (eng.)
Om hvordan Marokkos fornybar-energi-prosjekter i okkuperte Vest-Sahara forlenger okkupasjonen. 

Denne rapporten avslører alle eksisterende og planlagte fornybar energi-prosjekter i territoriet. Den estimerer at energien produsert fra vind i okkuperte Vest-Sahara kan utgjøre opp mot 47,20% av Marokkos totale vindkapasitet innen 2030. Innen utgangen av samme år kan andelen solenergi fra territoriet ende på mellom 9.70% og 32.64% av Marokkos totale solenergi-kapasitet. 

…Sendte dem til Afrika 
Denne rapporten, utgitt av Støttekomiteen for Vest-Sahara i samarbeid med Fellesrådet for Afrika og Naturvernforbundet, avslører hvordan 47 gamle fiskebåter fra Norge har funnet veien til fiskerier i sårbare farvann utenfor Vest-Sahara. 

Rent mel i posen? 
‘Lakseeventyret’ er det blitt kalt – den enorme veksten av oppdrettsanlegg langs norskekysten som produserer laks til hele verden for milliardbeløp.

Denne rapporten tar opp to hovedtema som angår norske lakseoppdrettsselskaper som sjelden er oppe i norske medier. Det første er bærekraft og matsikkerhet i Vest-Afrika, som er et av områdene der fiskefôrprodusenter kjøper råstoff til fiskefôr fra. Det andre er hvordan oppdrettsselskapene forholder seg til risikoen for at fiskefôret som norsk laks spiser kan ha opprinnelse i farvannene utenfor okkuperte Vest-Sahara, en handel som vil være i strid med både folkeretten og det norske Utenriksdepartementets fraråding.

 

Fem bøker om Vest-Sahara

Western Sahara - War, Nationalism and Conflict Irresolution (eng.)
Stephen Zunes og Jacob Mundy

Dette er sannsynligvis den boken som grundigst analyserer den politiske og historiske situasjonen i konflikten. Zunes og Mundy går gjennom opphavet og utviklingen av okkupasjonen og konflikten, og er den ultimate boken å lese for et skikkelig dypdykk i hva som har skjedd, og hva som er utgangspunktet for alt som skjer i dag. 
Du kan få tak i boka fra oss på info@vest-sahara.no

International law and the Question of Western Sahara (eng.)
Juan Soroeta 

Denne boka forklarer okkupasjonen og konflikten fra et folkerettslig perspektiv, og gir en grundig innføring i hva som har skjedd, og hvorfor internasjonale aktører, inkludert FN, ikke har klart å gjøre mer. 

Att Svika Ett Folk (svensk)
Anna Roxwall og Johan Persson

Boken er en historie om stormaktsspill, svik og en svensk utenrikspolitikk.

Anna Roxwall og Johan Persson reiser gjennom endeløse ørkener, okkupert land og gjenlydende FN-korridorer. På veien møter de arrede geriljakrigere, værbitte nomader og  toppolitikere, når de sammen søker etter svar på hva det er som gjør at et helt folk igjen og igjen ofres for realpolitikk og hva som gjenstår når den siste diplomatiske døren stenger.

I “Att Svika Ett Folk” møter forfatterne mennesker som har måttet se rettighetene sine tilsidesatt  i fire tiår. Samtidig graver de i den svenske kursendringen i Vest-Sahara-spørsmålet. Resultatet er en sterk  reportasje i tekst og bilde der sanden og frustrasjonen knitrer mellom sidene.

Tyst Territorium (svensk)
Fredrik Laurin/Lars Schmidt

Fredrik Laurin og Lars Schmidts reportasjebok handler om landet med en av verdens største forekomster av fosfat. Ettersom landbruksindustrien i Vesten kjøper fra Marokko i strid med FNs regler, har Vest-Sahara blitt revet i stykker av krig og maktspill i nesten førti år.  Tyst Territorium er en reiseskildring som også forklarer de faktiske spørsmålene og setter dem i historisk og politisk sammenheng.
Du kan få tak i boka fra oss på info@vest-sahara.no

Silenced Resistance: Women, Dictatorships, and Genderwashing in Western Sahara and Equatorial Guinea  (eng.)
Joanna Allen

Spanias tidligere afrikanske kolonier - Ekvitorial Guinea og Vest-Sahara - deler like historier. Begge er fremdeles under brutale, post-koloniale regimer, og er blir vurdert av menneskerettighetsorganisasjoner som å være blant de verste stedene i verden når det kommer til undertrykkelse og mangel på sivil frihet. 

Likevel er motstanden i et av landene dominert av kvinner, og i et av menn. Joanna Allan demonstrerer hvorfor vi må se på kjønn som en nøkkel til å forstå både autoritære regimer og motstand. Tips: Forfatter Joanna Allen har vært med i en episode av podcasten Sandfast. Den kan du høre her. 

Nyheter

Vest-Saharas største musiker kommer til Norge

Sett av datoene. Aziza Brahim skal spille i Oslo, Tromsø og Førde! 

02. juli 2024

Slutt på norske oljetransporter til okkuperte Vest-Sahara

Norskflaggete fartøy har stoppet å transportere olje til det okkuperte territoriet. Men det kommer med en bismak. 

29. mai 2024

FN-organ ber Marokko løslate Vest-Sahara-journalist

I en avgjørelse publisert 1. april 2024 ber FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling om at Marokko umiddelbart setter fri den unge saharawiske journalisten Khatri Dadda.

05. april 2024

Ungdomspartiene besøkte de saharawiske flyktningleirene

Ungdomspartiene besøkte denne uken de saharawiske flyktningleirene i Algerie.

04. februar 2024